Yüksek hızlı trende ilk adım

Kapıkule-Çerkezköy hızlı tren hattının ihalesi dün sona erdi ve 489 milyon Euro’nun üzerinde bir bedelle Gülermak Ağır Sanayii İnş. ve TAAH. A.Ş. ile ALSİM ALARKO Sanayi Tes. ve Tic. A.Ş.’nin oluşturduğu konsorsiyum ihaleyi alarak Çerkezköy’e hızlı tren getirmek için kolları sıvayacaklar. Öte yandan Çerkezköy Halkalı arası hızlı tren hattının ihaleye çıkmama sebebi ise Kanal İstanbul projesinin henüz tamamlanmamış olması ile ilişkilendiriliyor.

Yüksek hızlı trende ilk adım
28 Şubat 2019 Perşembe 16:40

İHALEYİ KONSORSİYUM KAZANDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Avrupa Birliği İşleri ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı’nın, Halkalı – Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy – Kapıkule kesimi inşaatı yapım işi ihalesine 6 firma teklif verdi. Düzenlenen ihale neticesinde 489 milyon 156 bin 800,00 Euro teklif veren Gülermak Ağır Sanayii İnş. ve TAAH. A.Ş. ile ALSİM ALARKO Sanayi Tes. ve Tic. A.Ş. konsorsiyumu ihaleyi kazandı.

YENİ BİR HAT OLUŞTURULACAK
İhale kapsamında Kapıkule- Çerkezköy arasında yeni bir yüksek hızlı tren hattı oluşturulacak. Hızlı tren hattının mevcut tren istasyonundan geçip geçmeyeceği şu an için bilinmezken proje ise şekil aldı. İhale, Halkalı – Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi’nin Çerkezköy ve Kapıkule kesimi arasında telekomünikasyon, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemleri ile maksimum 200 km/s çalışma hızına sahip çift hattan oluşan yeni bir demiryolu hattının yapımını kapsıyor. Yeni hatlara bağlanmak için mevcut elektrikli tek hat Çerkezköy ve Edirne istasyonlarında yeniden düzenlenecek.

KÖPRÜ VE TÜNELLER NEREYE YAPILACAK?
Proje kapsamında tasarlanacak yapılar ise şöyle: Proje hızı: 200 km/sa, toplamda 230 km çift hat,  5 istasyon ve 2 sayding, 6 viyadük, 24 demiryolu köprüsü, 2 tünel ve 7 adet Aç-Kapa tünel. İhalenin tamamlanmasının ardından projenin ilk ayağını oluşturan Kapıkule- Çerkezköy hızlı tren hat çalışmalarının kısa bir süre içerisinde başlaması beklenirken hızlı tren hattı sebebiyle yapılacak olan tünel ve demiryolu köprülerinin yanı sıra mevcut istasyonun bay-pass edilerek yeni bir istasyon oluşturulup oluşturulmayacağı kamuoyunda merak uyandırdı.

KANAL İSTANBUL PROJESİ BEKLENİYOR
Projenin ikinci ayağını oluşturan Çerkezköy-Halkalı arası hızlı tren hattı ise henüz ihale edilmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul projesinin henüz tamamlanmaması dolayısıyla hızlı tren hattı projesi şu an için askıda bekliyor. Kanal İstanbul projesinin tamamlanmasının ardından Çerkezköy-Halkalı hızlı tren hattı da ihale edilerek Kapıkule-Halkalı arası ulaşımı hızlı tren ile sağlanabilecek.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.