Çocuklarda bahar hastalıkları

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Haluk Esmeray, bahar aylarının gelmesi ile birlikte artan üst solunum yolu hastalıklarından çocukların korunması için yapılması gerekenleri anlattı

Çocuklarda bahar hastalıkları
08 Mayıs 2016 Pazar 16:25

 “BAHAR AYARINDA ARTIŞ GÖSTEREBİLİR”

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte ısı ve nem değişikliklerinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Dr. Esmeray, “Bu dönemde çeşitli virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Bu virüsler genellikle hapşırık, halsizlik, öksürük, burun akıntısı,  hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Alerjik hastalıkların bir kısmı da bahar aylarında artış gösterebilir.” dedi.

6 AYDA 1 KONTROLDEN GEÇMELİLER

Baharla gelen alerjik rahatsızlıkların tedavisinde öncelikle çocuğun neye karşı alerjisi olduğunu saptamanın önemine değinen Dr. Esmeray, ailelerin çocuklarını en az 6 aylık periyotlarda doktor kontrolünden geçirmeleri gerektiğini ifade etti.

EL TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Çocukları, belirtilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın hasta kişilerle temasının önlenmesi olduğunu belirten Dr. Esmeray, “Bu amaçla kalabalık ve kapalı ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır. Bir çocukta bulaşıcı bir hastalık tespit edildiğinde okul yetkililerinin haberdar edilmesi gereklidir. Çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Sınıfların düzenli olarak temizlenmesi ve havalandırılması gerekir. Çocukları düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Tüm hastalıklardan korunma da el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır.” diye konuştu.

DOKTORUN GÖRÜŞÜ ALINMALI

Hastalık ortaya çıktığında çocuk doktorunun görüşlerinin alınması gerektiğini söyleyen Dr. Esmeray, “Klinik tablonun farklılığına göre önerilen tedavi de farklı olacaktır. Üst solunum yolunun virüs etkenli enfeksiyonlarında semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Ateşin düşürülmesi, tıkalı burun yollarının açık tutulması, sıvı alımının arttırılması önerilmektedir.” dedi.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.