Çocuklarımızı yaz hastalıklarından koruyalım

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şehnaz Barış, ‘çocuklarda yaz hastalıkları’ konusu hakkında bilgilendirmede bulundu. Dr. Barış, “Yaz çocuklar için oldukça keyifli bir dönemdir. Yaz aylarının tadını keyifle çıkarabilmek için yaz hastalıklarından korunmamız gerekmektedir. Güneş çarpması, gıda zehirlenmesi, yaz ishali, böcek sokması ve temiz olmayan havuz suyundan kaynaklı göz ve kulak enfesiyonları, yaz aylarında sıkça karşılaşılan rahatsızlıklardır.” dedi.

Çocuklarımızı yaz hastalıklarından koruyalım
11 Temmuz 2018 Çarşamba 11:03

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şehnaz Barış, çocuklarda görülebilecek yaz hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

GÜNEŞ ÇARPMASI
“Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak güneş çarpması ve güneş yanıklarına neden olabilir. Güneş çarpması baş ağrısı, bilinç değişiklikleri, bayılma şeklinde de kendini gösterebilir. Böyle bir durumda bilinci yerindeyse çocuğa bol sıvı verilerek, elbiselerin derhal çıkartılması ve soğuk bir ortam oluşturulması gerekir. Ayrıca, çocuklar ılık duşa sokularak rahatlatılabilir. 40 dereceyi bulan bir ateş söz konusu olduğunda doktora başvurulmalıdır.

GÜNEŞ YANIKLARI
Güneş ışınlarından korunmak için sadece şemsiye altında veya gölgede bulunmak yeterli olmaz. Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiler. Tekrarlayan güneş yanıkları da cilt kanserine neden olabilir. Bu nedenle özellikle küçük bebeklerin saat 10.00- 16.00 arasında güneşe çıkarılmamaları, güneşte kalma süresinin 10 dakika ile başlayıp yavaş yavaş artırılması ve mutlaka bebeklere yüksek koruyuculuğu olan güneş kremlerinin kullanılması gerekir.

VÜCUDUN SUSUZ KALMASI (DEHİDRATASYON)
Yaz aylarında sıcaklığın artması ve okulların tatil olmasıyla çocukların enerjilerinde artış olacağından bu aylarda su tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle çocuklar oyun oynarken 20 dakikada bir su tüketmesi gerekir. 7-8 yaşındaki kız ve erkek çocuklarının sıvı gereksinimi 1 litredir. 9-13 yaş grubundaki kız çocuklarının ortalama sıvı gereksinimi 2 litre iken erkek çocuklarınınki 2,2 litre’dir.
Susuz kalma bebekler ve küçük çocuklar için çok daha büyük problemdir. Havanın sıcak olması su gereksinimini arttırır özellikle güneşte uzun kalmak ya da güneş yanıkları bebekler ya da küçük çocuklarda sıvı kaybına neden olabilir. Özellikle de ishal ya da kusma varsa sıvı kaybı olasılığı çok artacaktır.
Susama hissini kontrol eden hipotalamustan, susuzluk sinyali geç gelebilir. İdrar çıkışları azalan ve idrar rengi koyulaşan, fiziksel aktivitesi yavaşlayan, ağız kuruluğu gelişen, zamansız uykusu gelen çocuklarda hafif veya orta şiddette sıvı kaybı gelişmiş olabilir. Çocukların susamasını beklemeden su içmelerini sağlamak gerekir.

BESİN ZEHİRLENMELERİ
Yaz aylarında tükettiğimiz gıdaya da dikkat etmek gerekir. Tavuk, balık ve süt ürünleri gibi özellikle de sıcak ortamda çabuk bozulan ürünler alındıktan kısa bir süre sonra tüketilmelidir. Besin zehirlenmesine neden olan bir diğer etken ise tüketilen gıdaların yeterince iyi yıkanmamasından kaynaklanır. Bu nedenle sebze ve meyveleri çocuğa vermeden önce iyi yıkandığından emin olmak gerekir.

HAVUZ
Çocukların keyifle vakit geçirdiği havuzlar da dikkat edilmezse sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlık ve hijyen kurallarına uyulmayan havuzlar göz ve kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.
Deniz suyu bebekler ve çocuklar için havuzdan çok daha sağlıklıdır. Havuz sularında ise klor miktarı çok önemlidir. Klor az olduğunda enfeksiyon riski yüksek olmakta çok olduğunda ise solunum yollarını tahriş edebilmektedir. Alerjik çocuklarda normal klor miktarları bile rahatsız edici olabilir.6 aydan küçük bebekler havuza girmemelidir. Hassas çocukların burunun havuz sonrası hemen serum fizyolojikle yıkanması ve hemen duş alınması faydalı olacaktır.

DENİZ
Üç aydan büyük bebekler denize girebilir ve başlarını da sokabilirler. Denizin temiz olmasına ve ısısına dikkat etmelidir. Tabii 10.00-16.00 arası güneşe çıkmamak gerektiği unutulmamalıdır. Eğer bebek üç aydan küçükse ya da deniz bebeğin dayanamayacağı kadar soğuksa deniz suyu portatif havuza doldurulabilir ve bebek onun içinde banyo alabilir. Suda güvenliğe çok dikkat edilmesi gerekir. Bebekler ve küçük çocuklar bir saniye bile göz önünden ayrılmamalıdır.

BÖCEK SOKMALARI
Yaz aylarında böcek, kene, akrep sokmalarına da rastlanır. Özellikle piknik alanlarında meydana gelen böcek sokması alerjik bünyelerde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Böcek sokmalarında ilk müdahale ısırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulamak, iğne varsa uzaklaştırmaya çalışmak olmalıdır. Arı sokmasında ise alerjik bünyelerde şok tablosu gelişebilir, acil tıbbi müdahale gereksinimi doğabilir. Aynı zamanda akrep gibi zehirli böceklerde de acil müdahale gerekebilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden sağlık kurumuna başvurmak gerekir.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.