Dr. Esmeray Pika Sendromunu anlattı

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Uzm. Dr. Haluk Esmeray 'Pika Sendromu' ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Esmeray hastalığın tespiti, tehlikeleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi

Dr. Esmeray Pika Sendromunu anlattı
24 Ağustos 2015 Pazartesi 17:43

'TOPRAK YEME ALIŞKANLIĞI' OLARAK BİLİNİYOR

Halk arasında toprak yeme alışkanlığı olarak bilinen ve en sık çocuklarda görülen bir hastalık olan Pika Sendromunu tanımlayan Dr. Esmeray, "Tam olarak yabancı madde yeme alışkanlığı anlamına gelen bu hastalığın nedeni ise daha çok demir, bakır ve çinko eksikliğine bağlı olmaktadır. Vücutta bu elemenletlerin eksikliği bireyde önüne geçilmez bir toprak ya da başka bir madde yeme isteği doğurmaktadır." diye konuştu. 

YETİŞKİNLERDE DE GÖRÜLEBİLİYOR

Hastalığın daha çok çocuklarda rastlandığını fakan yetişkin bireylerde de görülebildiğini belirten Dr. Esmeray, "Toprak, kâğıt, pil, kireç, kum, kurşun kalem, boya, gibi maddelerin yenmesi ile ortaya çıkan bu durum çocukların dünyayı tanıması anlamında her bulduğunu ağzına atması ile karıştırılmaması gerekir. Bu hastalık çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülebilir hatta bazen hamile kadınlarda da toprak yeme olayı ile karşılaşılmaktadır." ifadelerini kullandı.

NASIL TESPİT EDİLİR? 

Dr. ESMERAY, "Çocukların hareketleri dikkatli incelendiğinde, pika sendromu kolayca tespit edilebilecek bir tablodur. Açık havada toprak yiyen bir çocuğun kapalı mekânda ayakkabıların altını yaladığı, duvarları kazıyarak çıkan toprak parçalarını yediği veya saksıların altındaki toprakları yediği gözlenebilmektedir. Hatta bazı çocukların kurşun kalemlerin arkasını kemirmeleri, kâğıt yemeleri ve pilleri ısırmaları pika sendromunun habercisidir." diyerek ebeveynleri uyardı.

Tehlikeleri Nelerdir?

Pika Sendromunun doğurabileceği olumsuzluklara değinen Dr. Esmeray, "Pika sendromu yabancı cisim yeme alışkanlığı olduğundan yenilen maddeye göre sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar yanında sistemik bir takım rahatsızlıklara da yol açabilir. Yenilen maddelerin hijyenik olmaması oluşabilecek enfeksiyon ve paraziter hastalıklara da bir nevi davetiye çıkartmaktadır. Ayrıca vücuda alınan yabancı cismin içerdiğine de bağlı olarak zehirlenmelere yol açabilir. Tabii ki bunların en başında ağır metal zehirlenmeleri (kurşun, civa vb…) gelmektedir." açıklamalarında bulundu. Sözlerine devam eden Dr. Esmeray, "Pika sendromu yeterli bilinç oluşmamış çocuklarda yani özellikle 1–4 yaş arasında tehlike arz etmektedir. Çünkü bu yaşlarda çocuk, zehirli ve ya tehlikeli olup olmadığını hiç sorgulamadan bu maddeleri yemektedir. Ayrıca çocuklarda zekâ gelişimine bağlı olarak pika sendromu da gelişebilir. Vücuttaki çinko ve demir eksikliği çocuğun zihinsel gelişiminde olumsuz rol oynamaktadır." diye konuştu.

Tedavisi Nasıldır?

Pika Sedromunun tedavi yöntemlerine değinen Dr. Esmeray, hastalığın psikolojik boyutunun da olabileceğini ve bu durumda çocuğun bir pedagog tarafından takip edilmesinin gerektiğini belirterek, "Pika sendromunun tedavisinde öncelikle hastalık tanımlamalıdır. Vücutta demir veya bakır, çinko gibi eser elementlerin eksikliği varsa öncelikle bunlar tespit edilmeli ve tedavi uygulanmalıdır. Bu elementlerin eksiklikleri ilaç tedavisi yanında doğal gıdalarla da takviye edilmelidir. Demir eksikliği tespit edilmesi durumunda; karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kırmızı et, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler bolca tüketilmeli ve çinko eksiği için ise; kuru baklagiller, tam buğday unu ve deniz ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca çocuğun sevgiden yoksun bir ortamda yetişmesi, güven duygusunun yeterince gelişmemiş olması, ailedeki huzursuzluk ortamı bebekleri ve çocukları bu tür davranışlara sevk edebiliyor. Yetersiz beslenmenin sonucunda mineral eksikliği görülür ve pika’nın ortaya çıkmasına neden olabilir. Kansızlık, ebeveyn ilgisizliği de bu hastalığın görülme nedenleri içinde yer alıyor. Bu hastalığın psikolojik boyutunun da olması kuvvetle ihtimaldir ki bu durumlarda çocuğun bir pedagog tarafından takip edilmesi gerekebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.