Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz!

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ, beslenme hakkında açıklamalarda bulundu

 Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz!
17 Eylül 2015 Perşembe 17:16

 Ünlüdağ, “Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Bekleyen etler kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucuda saklanmalıdır” dedi

 

BESLENMEDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLERE NEDEN OLUR

Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Tuğçe Ünlüdağ yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamada beslenme hakkında bilgiler verdi. Kurban bayramının beslenmede büyük değişikliklere neden olduğunu ifade eden Ünlüdağ, “Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişmekte, et tüketimi ile bunun yanı sıra tatlı tüketimi de artmaktadır. Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da artar” diye konuştu.

ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ

Kurban bayramına özel beslenme önerilerinde bulunan Tuğçe Ünlüdağ, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Bayram telaşı nedeniyle genellikle kahvaltı öğünü atlanır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltı yapmak için yeterli zaman yoksa 1 su bardağı süt içilebilir veya 1 avuç kuruyemiş tüketilebilir. Etleri pişirirken sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Az az, sık sık yenilmelidir. 4 saatten uzun süre aç kalmayın. Günlük 2-2.5lt su tüketimine dikkat edilmelidir. Et kullanılarak yapılan sebze ya da baklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata ilave edilmelidir” dedi.

ÖĞÜNLERDE AŞIRI BESİN TÜKETMEMEYE DİKKAT EDİLMELİ

Etin saklama ve pişirme koşullarına da dikkat edilmesi gerektiğine değinen Diyetisyen Ünlüdağ, “Kırmızı et biyolojik değeri yüksek demir minerali, çinko, magnezyum, konjugelinoleik asit, kaliteli protein, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. Izgara yaparken etteki vitamin kaybını en aza indirmek ve dumanda yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için ateşten en az 15 cm uzakta olmalıdır. Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret ediniz. Bir öğünde belirli bir besin grubunu fazla tükettiyseniz bir sonraki öğünde o besin grubunda olan yiyeceği daha az tüketin. Her şeye rağmen hakkınız olandan daha fazlasını yediğinizi düşünürseniz üzülmeyin bunun telafisini tempolu bir yürüyüş yaparak veya ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak yapabilirsiniz. Önemli olan bu durumun sürekli olmamasıdır” açıklamasında bulundu.

KORUNUP SAKLANMASI İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Tuğçe Ünlüdağ, Kurban etini saklarken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da konuşarak, “Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişirmeye hazır hale gelecektir. Bekleyen etler kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir” dedi.

24 SAAT BEKLETMEDEN TÜKETİLMEMELİDİR

Ünlüdağ konuşmasının sonunda ise, “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir” ifadelerini kullandı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.