Prematüre bebekler yenidoğan uzmanının eline doğmalıdır

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Uzm. Dr. Hülya Halis, Yenidoğan Yoğun Bakımı’nın kapsamları hakkında bilgi vererek tedavi amaçları hakkında açıklamalarda bulundu

Prematüre bebekler yenidoğan uzmanının eline doğmalıdır
09 Ağustos 2016 Salı 16:05

“YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ OLAN BİR HASTANEDE GERÇEKLEŞMELİ”
 
Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta göreve başlayan Yenidoğan Uzmanı Uzm. Dr. Hülya Halis açıklamalarına, “Eğer bebeğinizin erken doğma riski  varsa her şeyden önce kadın doğum hekiminiz, doğumunuzu koşulları uygun,  yani neonatoloji uzmanının olduğu yenidoğan  yoğun  bakım  ünitesi  olan bir hastanede gerçekleştirmelidir. Eğer  yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede doğum gerçekleştirilmişse zaten  bir  sorun  olmayacak ve ihtiyaç  halinde  bebeğiniz  hemen  bu  bölüme  alınabilecektir.” ifadeleriyle başladı.
 
HAFİF YA DA AĞIR DERECEDE SAĞLIK PROBLEMLERİ OLABİLİR
 
“Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, 24’üncü gebelik haftasından itibaren erken doğum, çoğul gebelik, şeker hastalığı annelerin bebeği, iri bebek, anne karnında mekonyum (kakasını) yutmuş bebek, zor doğum sonucu oluşan beyin ve diğer organ hasarı gibi yüksek risk taşıyan bebeklere gelişmiş düzeyde bakım sağlamaktadır.” diyen Dr. Halis, “Erken doğan bebekler çok  küçük  olmasalar bile, bir  kısmının erken  veya  geç  dönemde hafif ya da ağır derecede sağlık problemleriyle karşı karşıya olabilecekleri unutulmamalıdır.” dedi ve bebeğin ne kadar ufak ve az gelişmişse ciddi problemler yaşama olasılığının da o kadar artacağına dikkat çekti.
 
YAŞAMA İHTİMALLERİ DAHA YÜKSEK OLACAK
 
26-29. haftalarda doğan bebeklerin hayatta kalma ihtimalinin  daha  düşük, yaşadıkları  takdirde  hafif ya da ağır derecede sağlık problemleriyle  karşılaşma olasılıkları daha yüksek olduğunu dile getiren Dr. Halis, “30-33. haftalarda doğan bebeklerin durumu genellikle daha iyi olacak ve yaşama ihtimali daha yüksek olacaktır. 34 haftadan sonra bebekler genellikle hafif derecede az gelişmiş ve genellikle de iyi durumdadırlar.” ifadelerini kullandı.
 
KORTİZON TÜRÜ İLAÇLAR BEBEĞE YAN ETKİ YAPMIYOR
 
30-32 haftanın altındaki bebeklerin  çoğunun normal şekilde solunum yapmalarına yardımcı olacak bir solunum cihazına ihtiyaç duyduklarını aktaran Dr. Halis, “Buna ek olarak, yeni doğmuş bebeğinizin, az gelişmiş akciğerlerinden dolayı hayatının ilk birkaç gününde karşılaşabileceği  problemlerden birisi de Solunum Güçlüğü Sendromudur (RDS). RDS’ ye yakalanmış bebekler genellikle solunum cihazına bağlıdır ve akciğerlerine yardımcı olması için sıvı yüzey basıncını düşüren sürfaktan türü ilaç tedavisine ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca  erken  doğum  tehdidi önceden  biliniyorsa kadın doğum hekiminiz doğum öncesinde  belirli  periyotlarda size iğne şeklinde başka bir  tedavi de  uygulayabilir. Böylece daha  anne karnında iken bebeğinizin akciğer gelişiminin  hızlanması kısmen  de  olsa  mümkün  olacaktır.” diyerek genellikle  bu  amaçlarla  kullanılan  kortizon  türü  ilaçların,  bebeğe  bir  yan  etki  yapmadığı  gibi, çok pahalı ve riskli olan  yoğun  bakım  tedavilerinden de  korunmasını  sağlayabileceğini söyledi. 
 
KUVÖZDE 24 SAAT TAKİP
 
Kuvözün, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin temel unsuru sayıldığına vurgu yapan Dr. Halis, “Yeni doğan bebekler bu kuvözlerde bakım altına alınıyor. Kuvöz, anne rahmine benzer bir ortam oluşturuyor. Kuvöz içinde bebekler anne rahmindeki gibi ısıtılıyor, enfeksiyonlardan korunuyor. Solunumu yetersiz olan bebeklerin solunumuna yardım eden, gelişmiş teknoloji ürünleri olan vantilatörler sayesinde akciğerleri olgunlaşmadan doğan bebeklerin yaşama şansı artıyor. Kuvözlerdeki bebeklerin solunum, kalp atışları ve vücut ısıları gibi yaşamsal fonksiyonları 24 saat  takip ediliyor.” dedi.

ANNE DESTEĞİ OLUMLU ETKİ YAPIYOR

Riskli doğum yapan annelerin, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bakım altına alınan bebeklerini uygun giysilerle sık sık ziyaret edebildiğini ve beslenmesine yardımcı olabildiğini belirten Dr. Halis, yoğun bakım sürecinde anne desteğinin bebeklerin gelişiminde olumlu bir etkisi olduğu bilgisini verdi.
 
EBEVEYNLER DİKKAT ETMELİ
 
Ebeveynlerin yenidoğan yoğun bakım koşullarına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Dr. Halis, “Yoğun bakım hizmeti genellikle devlet ve üniversite hastanelerinde yapılıyor. Çok az sayıda nitelikli özel hastane aynı koşullara sahipler. Bu yüzden anne babalar bilgi sahibi olmalıdır. Doğum yapılacak hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesi olup olmadığına mutlaka bakmalılar. Ayrıca burada çalışan uzmanın gerçekten yenidoğan uzmanı olup olmadığını sormalılar.” diye konuştu.
 
17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ’NDE ETKİNLİKLER YAPILIYOR
 
Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Uzm. Dr. Hülya Halis son olarak da, “Unutmamalıyız ki tüm prematüre bebekler yenidoğan yoğun bakım uzmanının elinde doğmalıdır. 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde Türk Neonatoloji Derneği bu sloganı ile çeşitli etkinlikler yapmaktadır.” bilgisini verdi.
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.