Ramazan’da reflüye dikkat

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. İbrahim Bilen, reflüsü olan hastaları Ramazan ayında beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı

Ramazan’da reflüye dikkat
11 Haziran 2016 Cumartesi 14:37

RAMAZAN AYINDA ARTIŞ GÖSTERİYOR
 
Reflü hastalığının, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesi ve burada tahrişe ve kişide göğüs arkasında yanma gibi şikayetlere neden olması şeklinde tanımlandığını belirten Dr. Bilen, “Normal zamanlarda da toplumda sık olarak gözlenen bu durum Ramazan ayında artmaktadır.” diye konuştu.
 
BESLENMEYE DAHA FAZLA DİKKAT EDİLMELİ
 
Reflüsü olan hastaların Ramazan ayında oruç tutmaları halinde öğün sayısı ve beslenme düzeni değiştiği için iftar ve sahurda daha dengeli beslenmeleri gerektiğini belirten Dr. Bilen, “Ramazan'da aç kalma süresi uzadığından, yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler yenilmesi reflü hastalığına yol açabiliyor.” ifadelerini kullandı.
 
“YAĞLI YİYECEKLERDEN KAÇININ!”
 
Uzun süren açlık sonrası iftarda fazla miktarda yemek yenilerek mide içindeki basıncın artmasının reflünün gelişimine yol açan önemli bir etken olduğunu ifade eden Dr. Bilen, “Sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatılması da reflünün ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çünkü yatar pozisyonda yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmesi kolaylaşmaktadır. Bazen reflüye bağlı gelişen yemek borusu içini döşeyen dokunun iltihabı çok ciddi boyutlara kadar gelip, şiddetli ağrıya, kanamaya ve yutma zorluğuna neden olabilmektedir. Bu açıdan özellikle daha önceden reflü tanısı konulmuş olan hastaların, Ramazan ayı öncesi doktorları ile görüşmeleri, yeni öneri ve ilaç değişikliklerini öğrenmeleri gerekmektedir.
 
BESLENME ÖNERİLERİ
 
Orucun açıldığı iftar yemeğinde salçalı, yağlı, kızartmalı, naneli yiyeceklerden kaçınmanın, reflü olasılığını azaltacağını söyleyen Dr. Bilen, “Bol sıvı almalı, besinleri yavaş ve bol çiğneyerek yemeli, hazmı kolay ve lifli gıdaları tercih etmeliler. İftar sonrası ağırlık hissi oluştuğunda, kesinlikle hemen uzanılmamalı. Börek, baklava, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınılmalıdır.” dedi.
 
“3 SAAT SONRA YİYİN”
 
Reflüsü olan kişilerin iftardan en az 3 saat sonra da küçük bir ara öğün için midede yer ayırmalarını tavsiye eden Dr. Bilen, “İftarda az miktarda yiyerek, iftardan 3 saat kadar sonrasına küçük bir öğün eklemek de mideyi aşırı doldurmayı önleyecektir. Sahurda hafif yiyecekler yenilmesi ve yemek yedikten sonra en az 1 saat yatılmaması gece reflülerini engelleyecektir. Reflü için, doktor tarafından verilen ilaçlarının iftarda ve sahurda alınması, gün boyu aç kalan ve yüksek miktarda asit salgılayan midenin asit salgısını azaltacaktır. Sigara ve alkol alınmaması, çikolata, kahve, biberli, baharatlı yiyeceklerden uzak durulması da önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı kemer takılmaması, karın bölgesini sıkacak dar giysiler giyilmemesi, yatak başının belden itibaren yirmi santim yükseltilmesi de koruyucu önlemlerdir.” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Uğur Kılıç
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.