ADALET, YARGI, HÂKİM VE SAVCI: ZOR ZANAAT!


Av. Zeki Baydar

Av. Zeki Baydar

04 Temmuz 2012, 16:06

İnsanlar ve toplumlar arasında, anlaşmazlık ve çatışmalar olduğu sürece yargı erki de bir fonksiyon olarak bu anlaşmazlık ve çatışmaları çözmek üzere var olacaktır.

İnsanlar ve toplumlar arasındaki anlaşmazlıklar, genel olarak her şeye sahip olma, her şeyi yönetme ve kontrol etme, yetinmeme, kimseyle paylaşmama, ortak bir dünya kuramama ve böyle bir kültüre sahip olamamanın yarattığı çatışmalardan kaynaklanmaktadır.

Anlaşmazlıklar ve çatışmalar insanların kusurlarından kaynaklanır. Yaşadığımız dünyada pek çok olayın temelinde başta eğitim eksikliği olmak üzere; yönetenlerin, idarecilerin, mülkiyeti elinde bulunduranların istikrarsız, tutarsız, adaletsiz ve haksız tutumları yer almaktadır.

            İşte yargı dünyası bu karmaşık problemlerin yarattığı sorunlarla boğuşmak zorundadır. Yargı organları ağır iş yükü ve elverişsiz çalışma koşulları nedeni ile bunalmış durumdadır. Hâkimlik ve Savcılık görevi çok yoğun çalışmayı gerektiren ve büyük fedakârlık isteyen zor bir meslektir.

            Mevcut yasalarımızda Hâkim tanımı ile ilgili bir hüküm yoktur. Ancak MECELLE’de çok güzel bir hâkim tanımı vardır. Bu tanıma göre: “ Hâkim, hakim,(=bilgin) fehim,(= akıllı) müstakim( = doğru) ve emin,(=kendisine güvenilen) mekin,(= vakarlı, temkinli) metin(=sağlam, dayanıklı) olmalıdır.”

            Yine Cumhuriyet Savcılarının görev ve sorumlulukları ile ilgili akil ve âlim Hukukçu Mahmut Esad Bozkurt tarafından veciz şekilde ifade edilen bir özdeyiş vardır. Özetle bu özdeyişe göre: “Cumhuriyet Savcıları, Meriç kıyısında çalışan Türk köylüsünün kaybolan sabanından tutunuz da bu ülkede yaşayan insanların uğrayacakları en küçük haksızlıktan, hatta Bingöl dağlarının ıssız kuytularında nafakalarını bekleyen yetimlerin gözyaşlarından siz sorumlusunuz.” Şeklindeki görev, sorumluluk ve bilinç tanımı tarihe altın harflerle geçmiştir.

            Unvanları kutsayarak ünlü olunmaz. Yargının kutsalı” HUKUK VE VİCDAN’DIR”. Nitekim Anayasamızın 138.maddesine göre: “ Hâkimler, Anayasaya, Kanuna ve Hukuka uygun vicdani Kanaatlerine göre hüküm verirler” hükmünü amirdir.

            Her Yargıç ve Savcı, başta davranışları olmak üzere verdikleri kararlarla, herkesin duygu ve düşünce dünyası üzerinde bir iz bırakır. Önemli olan bu kubbede herkesin saygı duyacağı, her türlü sempati ve antipatiden arınmış hoş bir seda bırakmaktır.

            Adalet, bir gün herkesin ihtiyaç duyabileceği vazgeçilmez temel haklardandır. Adaletsiz kuvvet zalim, kuvvetsiz adalet aciz olur.

            Aramızdan ayrılan Yargıç ve Savcılarımıza güle güle der, yeni görev yerlerinde aileleri ve sevenleri ile birlikte sağlıklı, mutlu ve başarılı bir gelecek dilerim.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş59 - 10 yıl önce
zeki bey bunları zaten biliyoruz keşke çerkezköy adliyesindeki durumları da yazsaydınız mesela icra müdürünü mesela savcıları mesela hakimleri mesela meslektaşlarınızı siz ne demek istediğimiz anlamışsınızdır