CUMHURİYETİMİZİN NİTELİKLERİ


Nurhan Acar Azkın

Nurhan Acar Azkın

30 Ekim 2021, 09:08

“Bugün, birliğimizin, dirliğimizin, gelecekle ilgili tüm ümitlerimizin gerekçesi ve göz bebeğimiz olan Cumhuriyetimizin Bayramını 98. kez kutlamanın gururu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını, cumhuriyetin kuruluşuna giden süreçte seve seve canlarını veren kahraman şehitlerimizive gazilerimizi saygıyla, minnetle, rahmetle anıyoruz.

Atatürk, Cumhuriyet yönetimini, “ulusal karakterimize en uygun düşen bir yönetim biçimi” olarak görmektedir. "Türk ulusunun doğa ve törelerine en uygun olan yönetim, Cumhuriyet yönetimidir." demektedir.

Atatürk için cumhuriyetin diğer önemli bir anlamı daha vardır. Atatürk cumhuriyeti “ahlaksal erdeme” dayanan bir yönetim şekli olarak tanımlamıştır. Ona göre cumhuriyet erdemdir. Cumhuriyet yönetimi, erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir. Atatürk’ün cumhuriyeti erdem olarak ifade etmesi çok önemlidir. Burada kastedilen, cumhuriyet rejiminin yetiştirdiği kişilerin erdem sahibi olmasıdır. Erdemli olmak, olaylar karşısında “vicdan muhakemesi” yapabilen, “güçlü karaktere” sahip insan olmaktır.


Mustafa Kemal’in aklına hep demokrasiyi hakim kılma amacı vardır. Ali Fuat Cebesoy “Sınıf Arkadaşım Atatürk” adlı eserinde, Atatürk’ün henüz 21 yaşında, 1902 yılında Harp Akademisi’nin birinci sınıfındayken “Cumhuriyet” fikirleri taşıdığını, 1905’te atandığı ilk görev olan Şam’a gitmeden önce arkadaşlarıyla yaptığı bir toplantıda “Asıl dava, yıkılmak üzere bulunan bir imparatorluktan önce bir Türk devleti çıkarmaktır” dediğini belirtir.

Cumhuriyet Mustafa Kemal’in ifadeleriyle, “Manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kuralı” temel almaz... Çünkü Mustafa Kemal’in manevi mirası “akıl ve bilimdir”.Atatürk cumhuriyeti “demokrasi sistemi” ile yönetilen bir devlet şekli olarak tanımlamıştır. Bu nedenle, cumhuriyet ve cumhuriyetçilik ilkesi demokrasi ile eşanlamlıdır. Demokrasi, cumhuriyet rejimini taçlandıran esas unsurdur.
 

Cumhuriyet; bireyleri “ulusal bilinç” ile birleştirerek “vatandaş” olma olgunluğuna yükseltmektir. Cumhuriyet, katı kurallar getiren durağan bir rejim değildir. Büyük Atatürk Cumhuriyet'i kurarken, O'nun çağdaş gelişmeleri olanaklı kılacak dinamik bir yapıda olmasına özen göstermiştir.

Cumhuriyet rejimi, öncelikle, devlet yaşantımıza, siyasi yaşantımıza egemenliğin bir kişiye, bir gruba, bir sınıfa değil, doğrudan ulusa ait olduğu gerçeğini kazandırmıştır. Bütün vatandaşları yasa önünde eşit sayması, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini devlet güvencesi altına alışı, milli birlik ve beraberliğimiz açısından da birleştirici ve pekiştirici olmuştur.
 

Cumhuriyet rejimi insan hak ve özgürlüklerine gösterdiği saygı nedeniyledir ki çağdaşlaşmayı, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmayı en iyi şekilde gerçekleştiren bir ortam oluşturmuştur.Türkiye'nin çağ atlaması, ulusumuzun Atatürk'ün önderliğinde her türlü engeli aşarak uygar bir toplum haline gelişi, laik ve demokratik cumhuriyet rejimi sayesinde mümkün olabilmiştir.
 

Anayasamızda "Türkiye Cumhuriyeti'nin idare şeklinin Cumhuriyet olduğu" hükmünün değiştirilemeyeceği, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği ayrı bir anayasa maddesiyle teminat altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünün, Atatürk ilke ve inkılâplarının korunup kollanmasında hepimize görevler düşmektedir. Cumhuriyetimizin değiştirilemez nitelikteki temel özellikleri, başta laiklik ilkesi olmak üzere bizlere yol göstermeyi sürdürecektir.


Cumhuriyet yönetimi, Atatürk'ün önderliğinde bir ölüm kalım savaşından sonra gerçekleştirilmiştir. Bu büyük başarının arkasında binlerce şehidin, binlerce gazinin harcı vardır. Bu bakımdan, bu büyük eserin her yönü ile gelişmesi, geliştirilmesi, doğabilecek her türlü tehlikeden titizlikle korunması, Cumhuriyet kuşaklarının Atatürk'e ve onun arkadaşlarına borçlu olduğu aşikardır.

Atatürk’ün en büyük eseri “Tür­kiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Millî Mücadele’yi başlatan Atatürk, devleti kurarken inkılâpları gerçekleştirirken daimagençlik ile birlikte hareket etmiş, onlardan gelecek adına büyük işler bekleyerek, Cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Atatürk, “Milli kültürümüzüçağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarma” hedefini de koymuştur. Bu he­defe ulaşmak için Türk gençlerinin sağlıklı, çalışkan ve Atatürkçü olarakyetiştirilmesi zorunludur. Atatürk pek çok konuşmasında gençliğe olaninancını ve ümidini dile getirmiştir. Türk gençliği “milli bir ideoloji” olanAtatürkçülüğü benimsemeli, böylelikle Atatürk’e, devletine ve milletinekarşı görevlerini yerine getirmelidir.

Cumhuriyet özgürlüktür. Cumhuriyet özgür, bağımsız birey yaratmaktır. Cumhuriyet, bireyi kulluktan çıkarıp özgür hâle getirmektir. Cumhuriyet bilimdir, akıldır, yaşamı sorgulamaktır. Cumhuriyet ülkenin ve bireylerin geleceğini güvence altına almaktır. Cumhuriyet halkın iradesine saygı göstermektir. Cumhuriyet toplumun değer yargılarına saygı duymaktır. Cumhuriyet, uygarlaşmadır, çağdaşlaşmadır. Cumhuriyet çağdaş hukuktur. Cumhuriyet, uygarlık kültürünü topluma yaymaktır. Cumhuriyet sanatı ve sanatçıyı yüceltmektir. Cumhuriyet, ahlaki değerlere sahip çıkmak, toplumun ahlaki değerlerini yüceltmektir. Şüphesiz ki Cumhuriyet kuşakları, bu görevin bilinci içinde kendilerine bırakılan emaneti sürekli koruyacaklar, Atatürk’ün en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti'ni O’nun çizdiği yolda sonsuza dek yaşatacaklardır.


Nice 98 yıl coşkusunu huzur ve mutlulukla yaşamak dileğiyle tüm Çerkezköy halkının Cumhuriyet Bayramını en içten duygularımla bir kez daha kutluyorum.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.