Yüceer: Koca ülkeyi karanlığa gömüyorlar! ​

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi veren CHP’li Yüceer, konuya ilişkin açıklamasında “Koca ülkeyi karanlığa gömüyorlar” dedi.

Yüceer: Koca ülkeyi karanlığa gömüyorlar! ​
04 Ekim 2018 Perşembe 11:38

ÖĞRENCİLERİN PSİKOLOJİSİYLE OYNADI
CHP’li Yüceer konuya ilişkin şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl oldu bittiye getirilerek, hiç kimseye danışılmadan, Meclis’te dahi doğru düzgün konuşulmadan yürürlüğe konulan sabit saat uygulaması nedeniyle 80 milyonluk ülkeye ciddi mağduriyetler yaşatıldı. İktidar ‘tasarruf edeceğiz’ diyerek doğalgaz ve elektrik üretiminin ciddi oranda artmasına neden olurken bir de çalışanların ve özellikle öğrencilerin psikolojisiyle oynadı. Şimdi de aynı şekilde oldu bittiye getirilerek, ‘tasarruf ediyoruz’ denilerek yaz saati uygulaması bir kararnameyle kalıcılaştırıldı. Sabit saat uygulamasından ne kadar tasarruf edildi, bilmiyoruz. Bu uygulamanın faydalı olduğuna dair bilimsel görüş var mı, bilmiyoruz. Türkiye’nin GMT+3’e uygunluğu ne ölçüde araştırıldı, kimlerle bu karar alındı, bilmiyoruz. Bu kadar bilinmezlik içerisinde, bu kadar şikâyete rağmen yine bir anda 80 milyonluk ülkenin bedensel ve psikolojik sağlığıyla oynanıyor.

AKP ÇALIŞANA DA OKUYANA DA GÜN YÜZÜ GÖSTERMEYECEK!
“Türkiye koşullarında sabah 8 vardiyasıyla işe başlayan ve en az 8 saat çalışan bir işçi, işe giderken de, işten döndüğünde de güneşi göremiyor olacak. ‘AKP iktidarı çalışanlara gün yüzü göstermiyor’ dediğimizde mecazi anlamda bunu kullanıyorduk; ancak bu yıl gerçek anlamıyla çalışan gün yüzü göremeyecek gibi duruyor. Öğrenciler için de durum aynı. Özellikle okula yeni başlayan öğrencilerin gecenin karanlığında uyanmak zorunda kalması, öğrenci servislerinin kaza yapma riskinin bulunması, derslerde uykusuzluğun eğitime odaklanmayı engellemesi gibi sorunlar, başarısızlığı direkt olarak artıracaktır. Diğer taraftan, aylarca güneş görmeden çalışmak, uzun vadede vücuttaki D vitaminin eksilmesine ve vücut direncinin düşmesine neden olacaktır. Diğer iş kollarında, eğitim veya sağlık gibi alanlarda ise bu durumun ne gibi sonuçlar çıkaracağını tam olarak kestiremiyoruz. Buradan AKP’yi bu yanlıştan dönmeye ve uzman görüşlerini dikkate alarak ülkemizi coğrafyasına en uygun saat dilimine geçmeye çağırıyoruz.”

SABİT SAAT UYGULAMASININ ÜLKE EKONOMİSİNE GETİRDİĞİ EK YÜK NEDİR?
•CHP’li Yüceer’in önergesinde şu sorular yer aldı:
•Sabit saat uygulamasının kalıcılaştırılması kararı hangi sosyal ve bilimsel çalışmaların sonucunda alınmıştır? GMT+3 noktasının kalıcılaştırılmasının Türkiye coğrafyasına uygun olduğu kanısına nasıl varılmıştır? Hükümetinizin bu uygulama doğrultusunda yaptığı veri analizleri, veri miktarı, veri çeşidi ve istatistiksel karşılaştırılabilirlik yöntemleri nelerdir?
•Sabit saat uygulaması sonucunda geçtiğimiz yıl doğalgaz ve elektrik tüketimi ne kadar artmıştır? Bu artışın bedeli nedir? Geçtiğimiz yıl bu uygulamayla hedeflenen enerji tasarruf oranlarına ulaşılmış mıdır?
•Enerji tüketimindeki artışın yıllık miktarı ve ülke ekonomisine getirdiği ek yük ne olacaktır? Ülke ekonomisinin yanı sıra enerji tüketiminin hane halkı bütçesine getirdiği ek yük ne olacaktır? Tüketimdeki artış nedeniyle elektrik fiyatlarında bir indirim uygulanacak mıdır?
•Geçtiğimiz yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu uygulama için İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) raporunu esas aldığını açıklamıştır; ancak akademik ve mesleki odaların talebine rağmen İTÜ raporu açıklanmamıştır. Bu uygulamaya ilişkin hükümetiniz -varsa- yaptığı araştırmaları ve raporları kamuoyuyla paylaşacak mıdır?
•Sabit saat uygulamasının kamu ve özel sektörde erken saatte mesaiye başlayan çalışanlar üzerinde yarattığı olumsuz etkiler nelerdir? Bu etkileri azaltmak adına hükümetinizin herhangi bir çalışması var mıdır?
•Okula yeni başlayan öğrenciler başta olmak üzere kalıcı yaz saati uygulamasının öğrenciler üzerindeki olumsuz etkileri nasıl önlenecektir? Bu uygulamanın öğrencilerimizin can güvenliği, sağlık ve bedensel gelişimleri ile eğitim başarıları açısından zararları üzerine herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
•Sabit saat uygulamasının trafik kazalarının artmasına neden olduğu iddia edilmektedir. Bu iddialar hükümetiniz tarafından araştırılmış mıdır? Geçtiğimiz yıl Eylül ve Mart ayları arasında okul servislerinin karıştırdığı kaç kaza yaşanmıştır?
•Sabit saat uygulaması nedeniyle geçtiğimiz yıldan itibaren CİMER ve BİMER’e yapılan şikâyet sayısı kaçtır?
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.