Satışlar beklenen düzeyde değil

Çerkezköy’de faaliyet gösteren beyaz eşya satan dükkan sahipleri ve satış temsilcileri düğün sezonunun başlamasına rağmen satışların beklenen düzeyde olmadığını belirtiyorlar. Beyaz eşya satışlarındaki durgunluğu seçim döneminde yaşanan durgunluğun devam etmesine bağlayan Bosch Ekonomi Ticaret Sorumlusu Bahar Küçükkısa, “Mayıs ve Haziran aylarında durma noktasına gelen satışlarımızda az da olsa bir toparlanma var” dedi

Satışlar beklenen düzeyde değil
21 Temmuz 2011 Perşembe 00:00

Yaz aylarıyla birlikte beyaz eşya sektöründe yaşanılması beklenen hareketlilik, beklentiden öteye geçememiş gibi gözüküyor. Temmuz ayının ortalarına gelmiş olmalarına rağmen bekledikleri satışı yapamadıklarını ifade eden Bosch Ekonomi Ticaret Sorumlusu Bahar Küçükkısa, vatandaş ürünün en iyisini en ucuza almak istiyor. Bu durumda beraberinde satışlarda durgunluğa neden oluyor” dedi.

SEÇİM DÖNEMİNİN DURGUNLUĞU DEVAM EDİYOR
Seçim döneminde piyasalarda yaşanan durgunluk ve belirsizlik ortamının devam ettiğini söyleyen Küçükkısa, şu şekilde konuştu: “Yaz aylarının gelmesi ve düğün sezonunun başlamasına rağmen piyasada beklenen hareketlilik yok. Bu durumun nedeni ise piyasada yaşanan belirsizlik ortamının devam etmesidir. Mayıs ve Haziran aylarında durma noktasına gelen satışlarımızda küçük çapta artış olmasına rağmen beklediğimiz satışların çok uzağında bulunuyoruz.”
EN İYİYİ EN UCUZA ALMAK İSTİYORLAR
Vatandaşın ürünün en iyisini en ucuz fiyata almak istediğini söyleyen Küçükkısa, “Piyasada bu beklentiyi karşılayabilecek biri durum yok. Böyle bir durum söz konusu olmadığından da satışlarda doğal olarak pek fazla olmuyor” dedi.
BEYAZ EŞYA UZUN ZAMAN DİLİMİ İÇİNDE ALINIYOR
Evlilik hazırlıklarının genellikle 2-3 yıl önceden başladığını ve vatandaşların beyaz eşyayı parça parça aldığını söyleyen Küçükkısa, “Çerkezköy sanayi bölgesi ve insanların çoğunluğu fabrikalarda çalışıyor. Fabrikalarda kazanılan ücrette aşağı yukarı bellidir. Çerkezköylülerin beyaz eşyayı tek seferde alma gücü olmadığından, uzun bir zaman dilimi içinde parça parça almayı tercih ediyorlar. Bu yönelimde yaz aylarında satışlarda büyük bir patlama yaşanmamasına neden oluyor. Şu anda depomuzda 2-3 sene önce alınmış çeyizlik beyaz eşyalar bulunuyor. Vatandaş ürünü alıyor düğüne kadar depomuzda kalmasını istiyor” ifadelerini kullandı.
BEYAZ EŞYADA MEMNUNİYET ÖNEMLİDİR
Çerkezköy gibi yerlerde beyaz eşyada satışı yapmanın sürekliliği gerekli kıldığını söyleyen Küçükkısa, “Bizim işimizde insanlarla sürekli ilişki içinde olmak ve memnuniyet yaratmak son derece önemlidir. Bizden aldığı üründen memnun olan, ürünlerimizi arkadaşlarına ve çevresine öneren müşterilerimizin varlığı bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Memnuniyet ile yakaladığımız süreklilik sayesinde satışlarımızı belirli bir dengede devam ettirebiliyoruz” şeklinde konuştu.
FİYATLAR BELİRLİ STANDARTLARDADIR
Bunun yanında Çerkezköy’de beyaz eşya üzerine üretim yapan firmaların olduğunu ve bunların çalışanlara uygun fiyatlara ürünler verebildiğini hatırlatan Küçükkısa, “Beyaz eşya üreten firmalarda çalışan kişilerin ihtiyaçları olmasa da ürün almaya hakları var. Onlar bu hakları arkadaşları ve beyaz eşya ihtiyacı olan tanıdıkları için kullanabiliyorlar. Arkadaşları ile buraya gelen bizden ürün hakkında bilgi alan, fiyatını öğrenen kişiler fabrikadan aldığı aynı ürünü daha uygun fiyata verebiliyor. Bosch bayilerinde fiyatlar belli bir standartta olduğu için bizim yapabileceğimiz indirim oranları bellidir. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte insanlarımız beyaz eşya piyasasını internet üzerinden de takip edebiliyor. Dükkanlarda satılan ürünleri az da olsa düşük fiyata internetten bulabiliyor. Bu durum da işlerin birazcık düşmesine neden olabiliyor” dedi.
EKONOMİK DURUMA GÖRE PAKETLER BULUNUYOR?Şuanda en fazla satılan ürünlerin çamaşır ve bulaşık makinesi olduğunu söyleyen Küçükkısa, “Kampanyalar ile vatandaşlara farklı seçeneklerle ulaşmaya çalışıyoruz. Buzdolabı, Çamaşır ve Bulaşık Makinesinde oluşan bir üçlü set için 2699 ve 5290 lira arasında bir fiyat aralığı oluşturarak, vatandaşların ekonomik durumlarına göre yanıt üretmeye çalışıyoruz” dedi.
BULAŞIK MAKİNESİ DAHA FAZLA SATILIYOR
Yaz aylarıyla birlikte satışlarda %30’lara varan bir hareketlik yaşandığını söyleyen Gürsoy Ticaret Arçelik Bayisi Satış Danışmanı Gürcan Yılmaz ise, “Satışlardaki bu artılın nedeni yaz aylarıyla birlikte düğün sezonun açılması ve evlilik hazırlığında olanların beyaz eşyaya yönelmiş olmasıdır. Çeyiz satışlarının dışında en fazla satışın bulaşık makinesinde olduğunu da söyleyebilirim. Bunun nedeni de Bulaşık Makinesi’nin piyasaya daha geç girmiş olması ve her evde bulunmuyor oluşudur” dedi.
KLİMA SATIŞLARI SICAKLIKLA DOĞRU ORANTILIDIR
Klima satışlarında bu yıl beklenen düzeyde olmadığını söyleyen Yılmaz, “Klima satışlarında temel etmen sıcaklıktır. Bu sene havaların geç ısınmaya başlaması ve yüksek sıcaklıkların yaşanmıyor olması klima satışlarını düşük düzeyde tutuyor. 2007 ve 2008 yılında yaşanan aşırı sıcaklıklarda Çerkezköy’de klima satışları patlamıştı. Önümüzdeki günlerde aşırı sıcaklar olması durumda dönemde yakalanan satış düzeyine tekrar ulaşılabilir” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.