13 milyonu biran önce ödeyin

SGK Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan, denetimler ve kayıt dışı istihdam konularında işverenleri uyardı. Kotan'ın uyarılarından belediyeler ve esnaf odası da nasibini aldı. Çerkezköy Belediyesi'nin 13 milyon TL'yi bulan borcunu bir an evvel ödemesini isteyen Kotan, Çerkezköy Esnaf Odası Başkanı Ali Bozdağ'ı da sigortasız işçi çalıştırılmasını teşvik ettiği için ayıpladığını açıkladı

13 milyonu biran önce ödeyin
04 Nisan 2013 Perşembe 09:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Tekirdağ İl Müdürü Mahmut Kotan, Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Yücel İnce ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi'nde gazetecilerle biraraya gelen İl Müdürü Mahmut Kotan, kurum denetimleri, kayıt dışı istihdam, sigortalı sayıları gibi konularda bilgilendirmede bulunarak işverenlere önemli uyarılarda bulundu. Kotan'ın uyarılarından belediyelerde nasibini aldı. Özellikle Çerkezköy Belediyesi'nin SGK borçlarını hatırlatan Kotan, "Bunu bir uyarı olarak kabul edebilirler" edi. Kotan, berber ve kuaför denetimleri ile ilgili Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ'ı ayıpladığını kaydetti.
SGK'NIN ÖNCELİĞİ VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
SGK İl Müdürü Mahmut Kotan, konuşmasına il genelinde yaptıkları çalışmalardan bahsederek başladı. 2013 yılı çalışma programına değinen Kotan, SGK'nın önceliğinin vatandaş memnuniyeti olduğunu vurgulayarak, "SGK personeli vatandaşın kurumdan sorununu çözerek memnun bir şekilde ayrılması için büyük bir gayret göstermektedir. Sorunların çözümü noktasında da personelimiz özverili bir şekilde çalışmaktadır. Aynı şekilde SGK Çerkezköy Merkez Müdürlüğümüz'deki personelin de özverili bir şekilde çalıştığını biliyorum. Hepsini kutluyorum. Şunu da belirtmek istiyorum. Önemli eksikliklerimiz de var. Ancak süreç içerisinde bu sıkıntılarımızı da gidereceğiz" diye konuştu.
SGK BÜYÜK BİR HİZMET MERKEZİ KURACAK
Büyükşehir Yasası ile birlikte Kapaklı’nın Çerkezköy'den ayrıldığını hatırlatan Kotan, "Yeni bir SGK Merkezi veya biriminin kuruluşu için SGK Yönetim Kurulu'nun karar vermesi gerekiyor. Bu kararın alınmasında da bazı kriterler var" dedi.
Yeni bir SGK Hizmet Merkezi kurulması için en yakın SGK merkezinin 25 km uzakta olması, nüfusun 20 bin olması ve bölgedeki çalışan sayısının 5 binin üzerinde olması gibi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu hatırlatan SGK İL Müdürü Kotan, “Zaman neyi gösterecek bilmiyorum. Ama şu an için Kapaklı'ya ve Çerkezköy'e ayrı SGK hizmet merkezi kurma gibi bir planımız yok. Zaten şu anda burası Saray'a da hizmet veriyor. Saray, Kapaklı ve Çerkezköy'ü kapsayan bir model düşünebiliriz" diye konuştu.
Kotan, Çerkezköy'de uzun vadede ihtiyaçları karşılayabilecek, 50 kişinin çalıştığı bir SGK merkezinin yapımı için çalışma içerisinde bulunduklarını belirterek, "Çerkezköy Devlet Hastanesi'nin bitişiğinde kurumumuza ait bin 500 metrekarelik yerimiz vardı. Burası sizlerinde bildiği gibi hastaneye dahil edildi. Ancak, aynı bölge içinde 6 bin 800 metrekare kurumumuza yer verildi. Buraya bir bina düşünüyoruz. Proje çalışmalarımız sürüyor. Çerkezköy'de tek bir bina yapıp büyük bir merkezden Saray, Kapaklı ve Çerkezköy'e hizmet verebiliriz. Biz nüfus müdürlüğü gibi her ilçede olmazsa olmaz bir kurum değiliz" şeklinde açıklama yaptı.
KAYIT DIŞI İSTİHDAMLA MÜCADELE EDİYORUZ
SGK Tekirdağ İl Müdürlüğü olarak kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında il genelinde çeşitli sektörlere yönelik denetimlerde bulunduklarını hatırlatan Mahmut Kotan, sözlerine şöyle devam etti: "Plan çerçevesinde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Denetimlerimizde bizlere ulaşan şikayetleri de göz önünde bulunduruyoruz. Eskiden şikayet varsa denetim olurdu. Artık öyle değil. Genel olarak bir denetim yapıyoruz. Ancak şikayetleri de değerlendiriyoruz. Bundan sonra da denetimlerimizi sürdüreceğiz."
Denetimlerdeki esas amaçlarının 'Sosyal Güvenlik Bilinci'ni artırmak, varsa eksikliklerin giderilmesi olduğunu söyleyen Mahmut Kotan, "Amacımız ceza yazmak değil, hem işverenin hem de çalışanın haklarını korumaktır" dedi.
CEP TELEFONU'NDAN MESAJI GÖSTERDİ
SGK İl Müdürü Kotan, daha sonra Çerkezköy'deki berber ve kuaförlere yönelik başlattıkları denetimlerden bahsederek bu denetimleri tamamlayamadıklarını açıkladı. Mahmut Kotan, denetimler esnasında Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ'ın üyelerine gönderdiği mesaj üzerine denetimlerini yarıda bıraktıklarını belirtti. Kotan, Bozdağ'ın üyelerine yönelik, "10 Mart 2013 tarihinde denetim olacaktır. Bu esnada sigortasız çalışan elemanları uzaklaştırmanız gerekmektedir" şeklinde mesaj çektiğini kaydeden Kotan, mesajı telefonundan basın mensuplarına gösterdi. Kotan, "Bu davranıştan dolayı büyük üzüntü duydum. Bizler, denetimlere başlamadan önce kurumlara yaptığımız bilgilendirmede tarih vermiyoruz. Biz, kuaför ve berberleri denetleyeceğimizi varsa eksiklikleri, bunları gidermeleri, sigortasız çalışanları sigorta altına almaları uyarısında bulunduk. Ancak, denetimler esnasında Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ'ın mesajı ile karşılaştık, bu mesajı da görevlilerimize kendi üyesi gösterdi. Bunun üzerine de Çerkezköy'deki denetimleri kestim. Böyle denetim olur mu? Ama şunu söyleyeyim. Denetim yapacağız. Tarih vermeden. Her an olabilir" diye konuştu.
KAYIT DIŞILIĞI TEŞVİK ETMESİNİ YAKIŞTIRAMADIM
Olayın ardından Ali Bozdağ'dan bir süre açıklama beklediğini söyleyen Mahmut Kotan,"Bizler kayıt dışı istihdamla mücadele verirken, üzücü bir durumla karşı karşıya kaldık. SGK olarak bu konunun peşini bırakmayacağız. Bu durumu Oda Başkanı'nın bağlı olduğu üst birliğe bildireceğim. Sigortasız çalışanlarınızı yanınızdan uzaklaştırınız" şeklindeki anlayış doğru bir yaklaşım değildir. Oda başkanına yakıştıramadım. Çok ayıp bir durum. Bu kayıt dışılığı teşvik etmektir. Herkes kayıt dışı istihdamı azaltma adına elinden geleni yapmalıdır. Kayıt dışı istihdam ancak herkesin üzerine düşeni yerine getirmesiyle mümkün olabilir. Bizler, bu denetimlerde varsa bir kayıt dışılık, kayıt altına alınması için çalışıyoruz. Hiç yakıştıramadım. Hala bu konuda bir açıklamada yapılmış değil" diye konuştu.
MAAŞLARI TAM ÖDESİNLER, DENETİMLERDE KARŞILAŞMAYALIM
Çerkezköy OSB' deki bazı firmaların çalışanlarından ücretlerin ödenme şekli konusunda ciddi şikayet aldıklarını kaydeden Mahmut Kotan, "Konu hakkında ÇOSB idaresi ile çeşitli görüşmelerde bulunduk. Konuyu gündemimize aldık, denetimlerde bulunacağız. Firma isimleri var. Bu konuda açıkca uyarıyorum. Maaşların bir kısmı asgari ücretten diğer kısmı elden ödenmesin. Tam olarak yatırılsın. Özellikle OSB'yi uyarıyoruz. Yarın denetimlerimizde bunları tespit edersek, ciddi ceza alırlar" diye konuştu.
Çalışanlara ödemelerin bir kısmının banka, bir kısmının ise elden şeklinde yapılmasının hak kaybına neden olduğunu ifade eden Kotan "Sigortalı çalışan elde aldığı ücrete yönelik bir hak kazanımında bulunamıyor. İşverenler banka yoluyla ödeme yapmaya azami hassasiyet göstermelidirler. Burada çalışan hem emeklilikte hak kaybına uğruyor. Hem de istirahat parasını tam alamıyor. Biz SGK olarak son üç ayın maaş ücreti ortalamasına göre istirahat parası ödüyoruz. Bu hak kayboluyor" dedi.
İŞVERENİN SİGORTA PRİM PAYI DÜŞTÜ
Devletin kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında işverene birçok avantajla sağladığını anlayan Mahmut Kotan açıklamalarına şunları ekledi: "İş kazası ve meslek hastalığı primi yüzde 1.5 ile yüzde 6 arasında yer alıyordu. Kanun çıktı, 9'ncu aydan itibaren iş kazası ve meslek hastalığı primi yüzde 2'de sabitlenecek. Sigorta priminde yüzde 19 olan işveren hissesinin yüzde 5'ini zaten devlet karşılıyor. Asgari ücretle çalışandan işveren 50 TL sübvanse ediliyor. Bu belki üç beş kişi çalıştıran için çok fazla etmeyebilir. Ancak bin-bin 500 kişi çalıştıran işyerlerinde 20-30 bin TL yapıyor. İşverenin önemli bir kazancı var. Ancak bunun için çalışanların tümünün kayıt altında bulundurulması gerekiyor. En az 1 kayıt dışı istihdamda dahi işveren bu indirimden yararlanamaz. Kayıt dışı istihdamın işverene maliyeti ağır olabilir. Bu konuda çok hassasız."
31 MAYIS'A KADAR MÜRACAAT ETSİNLER
Mahmut Kotan, basın açıklamasında sosyal güvenlik destek primi yapılandırmasına da değindi. Kotan, emekli olup da şirket ortağı veya vergi mükellefi olarak çalışanların sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerektiğini ifade ederek,"Yeni çıkarılan kanunla birlikte sosyal güvenlik destek primi borçlarına ilişkin bir yapılandırma oluşturuldu. 31 Mayıs 2013 tarihine kadar müracaat edenlerin borçları yapılandırılıyor. Yapılandırma kapsamında bulunan borçlar 6, 9, 12 ve 18 eşit taksit sayısına göre ikişer aylık dönemler halinde ödenebileceği gibi peşin olarak ta ödenebilmektedir. Yapılandırmada ana para alınıyor, borcun yaklaşık yüzde 40'ına kadar indirim uygulanıyor. Belirtilen tarihe kadar yapılandırma için başvuru yapmayanların maaşlarından kesinti yapılarak sosyal güvenlik destek primi borcu tahsil edilecek" açıklamasını yaptı.
BELEDİYELERE HACİZ UYARISI
Gazetecilerin kendilerine yönelttiği soruları da yanıtlayan Mahmut Kotan, basın toplantısının son bölümünde Belediyelerin SGK'ya olan sigorta prim borç miktarlarından bahsetti. Çerkezköy Belediyesi'nin kurumlarına 13 milyon 978 bin 448 TL borcu olduğunu ifade eden Kotan, Kızılpınar Belediyesi'nin 997 bin TL, Karaağaç Belediyesi'nin ise 304 bin TL SGK borcu olduğunu açıkladı. Kapaklı, Saray ve Veliköy Belediyesi'nin SGK borcu bulunmadığını açıklayan Müdür Kotan, borcu olan belediyeleri borçlarını ödemeleri yönünde uyardı. Kotan, borç ödemelerinin gayrimenkul devri şeklinde de ödenebileceğini ifade ederek "Bizler belediyelerin borçlarına karşılık kendilerine gayrimenkullerle ödeme teklifini de sunduk. Borçlu belediyelerin borçlarını bir an önce ödemelerini bekliyoruz" dedi.
SGK borçlarının affı gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Mahmut Kotan, bu borçların ödenmemesi durumunda haciz yoluna gideceklerini kaydetti. Borçlu belediyelerden borçların ödenmesi yönünde adım atmalarını beklediklerini söyleyen Kotan, "Bizler şimdiye kadar belediyelerimize her zaman olumlu bir şekilde yaklaştık. Aynı şekilde kendilerinden de olumlu adımlar bekliyoruz. Bu her şeyden önce kamunun borcudur. Bu konuda gerekli yazışmaları yaptık. Ayrıca ben belediye başkanlarıyla da görüştüm. Bunu bir uyarı olarak kabul edebilirler. Haciz yapmak zorunda bizi bırakmasınlar. Bundan sonra herhangi bir adım gelmezse haciz işlemleri başlatacağız. Bizi buna zorlamasınlar, gayrimenkul devri için kanun yetki de verdi. Borçlarını bu şekilde de ödeyebilirler. Bizimde bu şekilde alma yetkimiz var."
BELEDİYE BAŞKANLARININ SORUMLULUĞU BİTMİYOR
Gazetecilerin soruları üzerine Kızılpınar gibi borcu bulunup ancak Büyükşehir Yasası ile kapatılarak devri yapılan belediyelerin durumuyla ilgili olarak da bilgi veren Kotan, "Bu konuda da tutumumuz belli. Biz alacaklarımızı almak için gerekli işlemleri yapacağız. Ancak, devir olsa da Belediye Başkanları sorumluluktan kurtulamaz. Burada belediye başkanlarının da sorumluluğu var. Yasalar açık. Her Belediye Başkanı  dönemine ait işlemlerden sorumlu" açıklamasını yaptı.
SGK KÖYLERİ DOLAŞIP, KÖYLÜYÜ BİLİNÇLENDİRİYOR
2013 yılı hedeflerinden de bahseden Mahmut Kotan, yıl içerisinde tek tek köyleri ziyaret ederek vatandaşları SGK hakkında bilgilendireceklerini söyledi. Proje kapsamında Çerkezköy ve Saray'daki bazı köylerde vatandaşlarla bir araya geldiklerini hatırlatan Kotan, "Arkadaşlarımız, şu ana kadar Pınarça, Yanıkağıl gibi köyleri ziyaret etti. SGK'nın uygulamalarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Bundan sonrada yıl içerisinde köyleri dolaşmaya devam edeceğiz. Buradan köylülerimize de seslenmek istiyorum. Tedirgin olmalarına gerek yok. Bu ziyaretlerin amacı Sosyal Güvenlik bilincini artırmak" dedi.
174 BİN 545 TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI
SGK Tekirdağ İl Müdürü Kotan, konuşmasının sonunda Tekirdağ genelinde yaptıkları bazı denetim sonuçlarını gazetecilerle paylaştı. İşverenlere uygulanan idari para cezaları hakkında bilgi verdi. En fazla sigortasız işçinin inşaat sektöründe çalıştırıldığını söyleyen Kotan, "Çerkezköy'de 68 bin 198 sigortalı çalışan var. Bugüne kadar 157 işyeri denetledik. 14 işyerinde 49 işçinin sigortasız çalıştığını tespit ettik. 174 bin 545 TL idari para cezası uyguladık. Çerkezköy'de yapamadığımız berber ve kuaför denetimlerinde 58 sigortasız çalışan tespit ettik. 40 tane tescilsiz berber ve kuaför olduğunu tespit ettik" şeklinde bilgiler verdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.