Çerkezsiz Çerkezköy!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçtiğimiz ay Çerkezköy Halk Kütüphanesi'ne hibe ettiği 600 kitap arasında yer alan Tekirdağlı yazar Hasan Akarsu’nun, 'Tekirdağ Sonsuz Gurbet' adlı kitabında ilçemiz için işte bu başlık kullanmış! İşte Akarsu'nun kaleminden Çerkezköy:

Çerkezsiz Çerkezköy!
08 Şubat 2013 Cuma 08:49

Geçtiğimiz ay Kültür ve Turizm Bakanlığı  Çerkezköy Belediyesi'nin himayesinde faaliyetini sürdüren Çerkezköy Halk Kütüphanesi'ne 600 kitap hibe etmişti. İşte bu kitaplar arasından birisinde Çerkezköy ile ilgili önemli notlar yer alıyor. İlçemizin, ismini ne zaman ve nasıl aldığı, tarihi seyri, insanların yaşam tarzına yer verilirken, ilginç detaylar yer alıyor. Osmanlı döneminde şehzadelerin savaştığı bir yer olarak belirtilen Çerkezköy'e Mustafa Kemal Atatürk'ün ise Cumhuriyet sonrasında iki kez geldiği belirtilmiş. Tekirdağlı yazar Hasan Akarsu'nun 'Tekirdağ Sonsuz Gurbet' adlı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kabul edilmiş kitapta Çerkezköy için ise 'Çerkezsiz Çerkezköy' başlığı kullanılıyor.
TEKİRDAĞ SONSUZ GURBET
Küçükyoncalı Saray doğumlu yazar Hasan Akarsu'nun yazdığı kitapta Tekirdağ'ın ilçeleri hakkında tarihi, sosyal, kültürel bilgiler yer alıyor. Tekirdağ Sonsuz Gurbet başlığıyla Tekirdağ'ın genel bir anlatımını yapan Yazar Akarsu, daha sonra kitabında 'Güneşli İlçe Saray', 'Çerkezsiz Çerkezköy', 'Zorlu İlçe Çorlu', 'Murat Eli Muratlı', 'Gökyüzüne Yakın İlçe Malkara', 'Hayrı Bol İlçe Hayrabolu', 'Şehirköy Şarköy' başlıklarında ilçeleri ele alıyor. Yazar Akarsu, kitapla ilgili olarak girişte şunları söylüyor: "Tekirdağ'ın son 15-20 yılını yaşadıklarımla, gördüklerimle, duyduklarımla tanıtıyorum. Yeniden geziyorum yaşadığım yerleri. Şiirlerimin çıkış noktalarına iniyorum."
NEDEN ÇERKEZKÖY?
Kitabın 125. sayfasında 'Çerkezsiz Çerkezköy' başlığıyla ele aldığı ilçemizle ilgili olarak yazar Hasan Akarsu, 'Neden Çerkezköy' ismi verildiğini de yazıyor: "Çorlu'dan sonra Çerkezköy'e doğru yola çıkıyoruz. Önümüzde on sekiz kilometrelik yolumuz var. Çevremizdeki fabrikaların kıyısından ilerliyoruz. Belediyesi olan Veliköy'den, Kızılpınar'dan geçerken demiryolunu ve Çorlu Deresi'ni izliyoruz. Edirne'ye giden trene el sallıyoruz. Çerkezköy, Istranca Dağları'nın uzantılarıyla, yükseltileriyle kimi ormanları, kimi ovalarıyla karşılıyor bizi Çerkezköy İlçesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra kuruluyor ve buraya Çerkezler yerleştirildiği için bu ad veriliyor. D aha sonra Çerkezler'in buradan ayrıldığını, Buglaristan'dan gelen göçmenlerin yerleştirildiğini biliyoruz."
BİR ZAMANLAR ŞEHZADELERİN SAVAŞTIĞI YER
Son dönemlerde dizilerde sıkça duyduğumuz 'Şehzade'ler ile ilgili olarak dikkat çeken bilgiler veren yazar Akarsu, ilçemizin bir zamanlar şehzadelerin savaş alanı olduğunu söylüyor. Akarsu'nun kaleminden devam edersek: "Çerkezköy, şehzadeler arası savaşların izlerini taşıyor. Edirne'de bulunan Şehzade Süleyman Emir, kardeşi Musa Çelebi'ye yenilip İstanbul'a sığınmak için kaçarken beraberindekilerle Çerkezköy'de Musa Çelebi'nin adamları tarafından öldürülüyor ve şimdiki Atatürk İlköğretim Okulu'nun bulunduğu yere gömülüyor. Kardeşi Mustafa Çelebi, onun gömüldüğü yere bir türbe yaptırıyor. 1912 yılına değin türbeyle, yanındaki on beş mezar ayakta kalıyor; ancak Balkan Savaşı'nda 9 ay Bulgarların işgalindeyken, Bulgar askerlerince yıkılarak yağmalanıyor."
OSMANLI RUS SAVAŞI SONRASI GÖÇ ALIYORUZ
Bulgaristan'daki Tırnova ayaklanması sonrası Çerkezköy'ün çok sayıda göç almaya başladığını anlatan Yazar Akarsu, bu göçün yenilgiyle sona eren Osmanlı-Rus Savaşı sonrası arttığını söylüyor. Osmanlı Rus Savaşı'nda yenilmemiz sonrasında başlayan bu göçle birlikte Çerkezköy'ün gelişimini yazar Akarsu şöyle anlatıyor:"Göç öncesine değin yalnızca Çerkezlerin yaşadığı Çerkezköy, Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra çok göç alıyor. Osmanlı döneminde Rum ve Yahudilerin de bulunduğu bu bölgede, bundan sonra Anadolu Yörükleri, Kafkasya'dan gelen Çerkezler ve Tatarlar da bir arada yaşamaya başlıyorlar. Yahudilerin bir kısmının 1933-1934'te Çorlu'ya, bir kısmının da İstanbul'a göç ettiğini öğreniyoruz."
ATATÜRK İKİ KEZ ÇERKEZKÖY'E GELDİ
Tarihi gelişimi, sosyal ve kültürel yapısıyla ilgili olarak Çerkezköy'ün önemli anlatımlar yapan Yazar Akarsu, bir başka önemli bilgi olarak Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilçemizi ziyaretleriyle ilgili anlatımlarda bulunuyor. Yazar Akarsu şunları söylüyor: "Atatürk, Çerkezköy'e iki kez geliyor. İlk kez gelişi, Muratlı'ya geliş tarihiyle aynı (04 Haziran 1936) Muratlı bölümünde, Atatürk'ün Muratlı'da yapılan göçmen evleriyle ilgili yolsuzluk söylentileri üzerine bu geziyi gerçekleştirdiğini belirtiyoruz. Muratlı'dan dönüşte, aynı gün Çerkezköy'de konaklayan Atatürk'e çevre halkı büyük ilgi gösteriyor. Aynı akşam Çerkezköy Garnizon Komutanı ile Saray Kaymakamı da Atatürk'le görüşüyorlar. Atatürk ikinci kez 16 Ağustos 1937'de Trakya Manevralarını yerinde izlemek üzere Çerkezköy'e geliyor. 06.30'da Çerkezköy'deki trenden ayrılarak manevra sahasına geliyor. Kırmızı ve Mavi Kuvvetlerin harekatlarını yakından izliyor. Aynı gün saat 13.20'de Çerkezköy'den trenle Lüleburgaz'a geçiyor..."
ÇERKEZKÖY'ÜN GELİŞİMİ 1971'DE BAŞLADI
Kitapta Çerkezköy ile ilgili olarak ikinci bölümde ise 'Yaşantı' başlığıyla ilçemizdeki sosyal hayata ilişkin bilgiler veren Hasan Akarsu, özellikle 1971'de ilk adımları atılan Organize Sanayi Bölgesi'ne dikkat çekiyor.
Akarsu'nun bu bölümde yazdıklarından bazıları şöyle: "Çerkezköy 1971'de 'Kalkınmada Öncelikli Yöreler' kapsamına alınmasıyla gelişmeye başlıyor. Bakanlar Kurulu'nun 29.03.1973 tarih ve 7/6177 sayılı kararnamesiyle Çerkezköy'de Organize Sanayi Bölgesi kurulmasının kabul edilmesiyle başlayan gelişme, 1977'de sosyal kuruluşların tamamlanmasıyla ivme kazanıyor. Çerkezköy 1. Organize Sanayi Bölgesi, 4.470.215 metre karelik alan üzerine kuruluyor ve 143 sanayi parseli ayrılıyor. 1998'de, 119 firmada çalışan işçi sayısı on beş bine ulaşıyor. 2. Organize Sanayi Bölgesi de kuruluyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 2002 tarihli kararıyla iki organize sanayi bölgesi birleştiriliyor..."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.