Çiftçi tüccara mahkum mu edildi?

Buğday hasadının devam ettiği şu günlerde açıklama yapan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Saray’da bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğdayı 0,73- 0,74 kuruştan aldığını belirterek, “Saray TMO randevusuz buğday almadığı için buğday üreticisi sıkıntıda. Randevu için aradığınız zaman en erken 1 aya randevu veriliyor. Dolayısı ile çiftçi çıkardığı ürünü borçlarını ödeyebilme adına 0.10 kuruş aşağısına tüccara satıyor” açıklamasını yaptı

Çiftçi tüccara mahkum mu edildi?
03 Temmuz 2013 Çarşamba 09:00

Belde ve köylerde arpa hasadının bittiğini açıklayan Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Çerkezköy genelinde buğday hasadının ise bir haftaya kadar bitmesini beklediklerini belirterek, bu yıl buğday rekoltesinin çiftçinin beklentilerini karşılamadığını söyledi.
VERİM DÜŞÜK
Çiftçilerin dekarda ortalama 200 ile 400 kilogram arasında bir ürün aldığını belirten Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Buğday üreticisi bu yıl umduğunu bulamadı. Bölgemizde dekarda alınan ürün yerine göre değişiyor. Kimi yerlerde bu 200 kilograma kadar inerken, kimi yer de ise nadir de olsa 400 kilograma kadar çıkıyor ama ortalama alırsak 250 ile 300 kilogram arası” ifadesini kullandı.
ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETMEYİN
Buğday hasadının sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak çiftçinin en büyük sıkıntısının Saray TMO’nun Randevulu Alım Sistemi olduğunu söyledi. Randevulu Alım Sistemi’nde en erken randevunun 1 ay sonraya verildiğini ve bunun çiftçileri mağdur ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Geçtiğimiz yıl da Randevulu Alım Sistemi vardı fakat sıraya giren vatandaşın da buğdayı alınıyordu randevusu olmasa da. Ama bu yıl alınmıyor. Dolayısı ile mahsulünü çıkaran üretici malını vermekte zorluk çekiyor. Bir de ödemesi falan varsa mecburen malını tüccara daha ucuza satmak zorunda kalıyor” açıklamasını yaptı.
TÜCCAR HAZIR KITA
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğdayı 0,73- 0,74 kuruştan aldığını tüccarın ise 0,62 kuruştan aldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, ödemesi olup ta erken randevu alamayan çiftçilerin aradaki fiyat farkından dolayı mağdur olduklarını söyledi.
SORUNU ÇÖZÜN
“Randevulu Sisteme çözüm üretilmesini istiyoruz” diyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Erken ödemesi olan var, çeki, senedi olan var. Veyahut ta ürettiği buğdayı koyamayacak deposu olan çiftçilerimiz var. Bunlar 1 ay ürününü nasıl bekletecek? Bekletemedikleri için de tüccara 0,10 kuruş aşağısına satıyorlar” dedi.
1 HAFTAYA BİTER
Bölgedeki buğday hasadının bir haftaya kadar tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak,”Birçok tarlada mahsul kaldırıldı. Bu yılki verim maalesef beklentilerin çok altında kaldı. Bunda ilkbahar yağışlarının yetersizliği ve Mayıs ayında etkili olan sağanak yağışlar da önemli rol oynadı” derken, buğday hasadında yüzü gülmeyen çiftçinin ayçiçeği hasadında yüzünün gülebileceğini söyledi.
AYÇİÇEKTE REKOLTE BEKLENTİSİ
“Şuanda ayçiçeklerimiz çok güzel ve böyle devam ederse rekolte beklentisi var” diyen Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, “Mayıs ve Haziran ayında etkili olan yağışlar ayçiçeklerine çok iyi geldi ve ayçiçekleri müthiş bir gelişim gösterdi. Şuanda birçok ayçiçeği tarlasında çiçekler açmaya başladı. Eğer 10 gün sonra bölgemiz bir yağmur daha alırsa bu yıl ayçiçeğinde rekolte yılı olabilir” ifadesini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.