ÇOSB Türkiye'nin en iyilerinden biri

Çerkezköy sanayicisinin sorununun Türkiye sanayicisine göre çok daha az olduğunu vurgulayan Çerkezköy Sanayiciler Derneği Başkanı Yıldırım Ulkat, "Çünkü biz iyi düzenmelnmiş, organize olmuş bir sanayi bölgesiyiz" dedi.

ÇOSB Türkiye'nin en iyilerinden biri
21 Aralık 2010 Salı 00:00

SANAYİCİ GÖZÜ İLE ÇOSB'YE BAKIŞ
    Kendisinin Bursa'da bulunan OSB'lerden birisinin içerisinde de fabrikasının bulunduğunu kaydeden Sanayiciler Dernek Başkanı Ulkat, "Bursa'ya gittiğim zaman hayretler içinde kalıyorum. OSB mi, köy sanayi bölgesi mi? Aslında orası da Bursa'nın içinde bir OSB. Fakat geçmişten beri düzgün bir şekilde denetlenmediği için, işin başında sanayicilerden oluşan düzgün bir yönetim olmadığı için ve başka başka sebeplerden dolayı o kadar kötü ki!.

FARK NE?
    Suyu yok, elektrik altyapısı sıfır ve 3 günde bir elektrik kesiliyor. Doğru düzgün atık su gideri yok. Arıtma tesisi yok. Bakınız Çerkezköy OSB ikinci arıtmayı hizmete aldı. Doğru dürüst yolları yok, yolları delik deşik. İyi bir doğalgaz dağıtım şebekesi yok" dedi.

SANAYİCİ NE İSTER?
    "Biz sanayiciler olarak ne isteriz?" diye açıklamasını sürdüren Ulkat, "Bizler sanayici olarak öncelikle olduğu yerde doğru düzgün çalışmak, bir de lojistik imkanlara yakın olmak. Onun dışında da olduğun bölge ile barışık olup, ordaki iş gücünden faydalanmak. Sanayicinin bütün ihtiyacı tüm dünyada aynıdır, bunlardır. Bunların düzgün sağlandığı heryerde sanayici düzgün üretim yapar.
    Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bu konuda Türkiye'deki en iyi yerlerden bir tanesi. Tabiki sanayiciler olarak çok sorunumuz var ama Türkiye'deki diğer sanayiciler ile sorunlarımızı orantılarsak biz aslında en sorunsuz bölgede üretim yapıyoruz" dedi.

SARIOĞLU ÇOK BAŞARILI
    Bir sanayici gözüyle baktığı zaman Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ömer Sarıoğlu ve Yönetimini çok başarılı bulduğunu, takdir ettiğini belirten Ulkat, "Çok çok beğeniyorum onları. Bu beğenim ve desteğim zaten bu bölgede başka sosyal çalışmaların altına da imza atarım ruhunu bende uyandırdığı için Dernek'te böyle bir çalışmaya kendimi adadım. Oldukca güzel çalışmalar yapıyor OSB. Eksiği yok fazlası var" dedi.

2000'Lİ YILLARIN BAŞI NASILDI?
    2000'li yılların başında Çerkezköy OSB'ye geldiğini belirten Yıldırım Ulkat, 2000'li yılların başından 2010 yılının sonuna kadar ÇOSB'de çok şeyin değiştiğini belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Ben şuan fabrikamın bulunduğu arsayı 2001 yılında aldım. Arsayı aldıktan sonra gelip burayı görmek istedik, yol olmadığı için giremedik. Yol Yünsa'nın orda da bitiyordu, Hema'nın ordada bitiyordu. Oradan bu tarafa geçiş yoktu. Arsa aldık, içine gireceğiz, fabrika yapacağız girmenin imkanı yok. Bir de kış günü geldik. Arsaya yaklaştık arabanın 4 tekeri çamura oturdu. Ondan sonra arabayı çektirdik.
    Bunun üzerine OSB Yönetimi'ne yol için gittik. Onlar şuanda pralaranını da, projelerinin de olmadığını söylediler. 2. Kısım'da hiç yollarının olmadığını, olanların da toprak olduğunu, yapımının çok zaman alacağını kaydettiler.
 
KENDİ YOLUMUZU KENDİMİZ YAPTIK!
    Arsa aldık, fabrika yapacağız ve ne yapalım diye düünmeye başladım. Hemen arsamın yakınlarındaki parsel sahiplerini öğrendim, gittim onlar ile konuştum. 4 parsel sahibinden onay aldım, diğerleri vermedi. Yol ile ilgili para topladım ve buraya yol yaptırdım. Yani o zaman kendi yolumuzu kendimiz yaptık. Ardından inşaat başladık ve burada ilk inşaatı yapan ben oldum.
Daha sonraki dönemde bana dediler ki, "Şimdi sanayicilerden oluşan bir Yönetim Kurulu oluşturuyorz. Daha önce profosyoneller ağırlıtaydı, şimdi sanayiciler ağırlıkta olacak.' Ben de 'Katılırım' dedim.

O KADAR SORUN VARDI Kİ!
    Ve bunun üzerine Ömer Sarıoğlu'nun Başkanlığı'nda Yönetim Kurulu'na seçildik. Biz göreve il başladığımızda OSB'nin o kadar sorunu vardı ki, nereden tutacağımızı, başlayacağımızı bilemedik!..
    Önce OSB'nin gelir kalemlerini oluşturduk ve gelir planlaması yaptık. Ondan sonra bu gelir kalemlerine göre harcama planı yaptık.

2 YILLIK SEÇİLDİK
4 YILI PLANLADIK
    Ardından ilk başladığımızda biz 2 yıllık seçilmiş iken 4 yıllık plan yaptık. Çünkü bu büyük yatırımlar için 2 yıllık plan yapamazsınız. 4 ya da 6 yıllık plan yapmalısınız. Biz de 4 yıllık plan yaptık ve başladık topladığımız paralar ile müthiş bir altyapı çalışması yapmaya.

İZİN İSTEDİM VERMEDİLER!..
    İkinci senenin sonu geldi tekrar burada Yönetim Kurulu seçilecek. Ben dedim ki, 'ÇOSB yüzünden kendi işimi çok aksatıyorum. Bu nedenle izin istiyorum, Yönetim'de yer almayacağım.' O zaman Ömer Başkan ve arkadaşlar 'Yolmuz. Çünkü biz bu projelerle seçildik ve 4 yıllık planladık. Bu projeler bitene kadar bizimle olacaksın' dediler. 'Pekiyi seçilebilecek miyiz?' diye sordum, arkadaşlar 'Seçilirsek yaparız, seçilemezsek yeni gelen yapar' dediler.

İKİNCİ KEZ İZİN KABUL EDİLDİ
AMA BİR ŞARTLA!
    Seçildik ve o projelerin büyük bir çoğunluğu bitti. Burada altyapı 4 senede bitti, ayaklar yerine oturdu. Projeler bitince ben çeilmek istedim. O zaman kabul ettiler ama 'Sen Dernek Başkanı ol' dediler. O zaman bu görevi kabul ettim."
    "Proje yapmak çok uzun vadeli bir iş. Biz geldiğimizde hiçbirşey yoktu" diyen Sanayiciler Dernek Başkanı Yıldırım Ulkat sözlerini şöyle tamamladı:

İLGİNÇ DETAYLAR
    "Biz geldiğimizde doğru dürüst doğalgaz altyapısı yoktu. Yol neredeyse hiç yoktu. Birinci Kısmın yolları bozuktu, 2. Kısım yolları topraktı. Elektrik altyapısı yoktu, Kojenerasyonyoktu. Eski püskü bir arıtmamız vardı, 2. arıtma yoktu. Bubölgenin elektrik hatları yer altına alınmamıştı. İnternet hatları, fiber optik kablolar yoktu.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
    Yani içler acısı bir durumdu. Ama şuan Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. Bunları yaparken Devlet bize para vermedi. Buranın kaynakları ile yaptık bunları. Bu eserlerin hayata geçmesinde emeği olan herkesi kutlamak gerekir" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.