Kapaklı'dan ihale ile ilgili ses geldi

Kapaklı Belediyesi tarafından yapılan ‘Çöp ve temizlik hizmetleri ihalesi’ ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, hem MHP Milletvekili Kemalettin Nalcı’ya yüklendi, hem de ihale ile ilgili bazı bilgiler verdi.

Kapaklı'dan ihale ile ilgili ses geldi
22 Aralık 2010 Çarşamba 00:00

‘İhaleler konusunda Sayın Milletvekili bu kardar duyarlı?’ diye soran Başkan Mandalı, ‘Komu ihale olunca Sayın Milletvekilinin aşırı duyarlı olması bizi düşündürüyor. Kendisi Kapaklı Belediyesi’ne 15 km. yol yaptı ve 2.2 milyon TL gibi bir bedel karşılığında ama 3 km.’lik Tepe Emlak Konutları Yolu’nu ise 6 milyon TL’ye yaptı. Kapaklı-Saray duble yol ihalesini ise 8 milyon TL’ye aldı. Kendisi Tepe Emlak Yolu’nu 6 milyon TL’ye alıken, 15 km. yolu 2 milyon 200'e, 17 kim. yolu 8 milyon TL'ye nasıl yapıyor? Bunu çıkıp kamuoyuna açıklasın, izah etsin" dedi.

24 FİRMA DOSYA ALDI
GİREN İKİ FİRMA
    Milletvekili Nalcı'yı eleştirmesinin ardından ihale ile ilgili bilgi veren ve 24 firmanın ihale dosyası aldığını ve 2 firmanın ihaleye teklif verdiğini belirten Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ihalede en düşük teklifi Eray Temizlik firmasının 12 milyon 61 bin 134 TL ile verdiğini, diğer firma Altan İnşaat'ın ise teklifinin 12 milyon 608 bin 402 TL olduğunu ifade etti.

KİK ONAY VERİRSE İMZALANIYOR!
    İhale süreci ve sonrası ile ilgili sıkıntılarının olmadığını belirten Başkan Mandalı, ihale dosyasını Kamu İhale Kurumu'na gönderdiklerini ve ordan onay gelmesi durumunda en düşük teklifi veren firma ile sözleşme imzalayacaklarını söyledi.
    Çerkezköy Belediyesi ile Kapaklı Belediyesi'nin yaptığı ihalelerin görünürde aynı ihale olduğunu fakat içerik olarak farklılıklarının bulunduğunu belirten Başkan Mandalı, bu farklılıklardan dolayı yaklaşık maliyetin farklı olduğunu kaydetti.
    6 aylık fazladan sürenin, yemek bedelinin, kıyafet adedinin, çalıştırılacak araç sayısının, personele ödenecek ücretin ve diğer benzer etkenlerden dolayı kendilerinin yaklaşık maliyetinin farklı olduğunu savunan Mandalı, yaklaşık maliyetin Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları baz alınarak hesaplanıdğını savundu.
    İhalenin neden anahtar teslim götürü bedel olarak değil de birim fiyat baz alınarak yapıldığının sorulması üzerine toplantıda bulunan Belediye yetkilileri, birim fiyatın daha avantajlı olduğunu ve tercih edildiğini ifade ettiler.
    İşte Kapaklı Belediyesi'nin yapılan ihale ile ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasının tam metni şöyle:
1.Belediyemizin ihale süresi 41 ay iken ilgili belediyenin ihale süresi 36 aydır. İlgili belediyenin yaklaşık maliyeti 7.953.756.00 TL bunu aya oranlarsak 9.058.444.33 TL çıkmaktadır.
2. Belediyemiz ihalesinde personele verilecek kıyafetler memurlara yapılacak giyecek yardım yönetmeliğine göre yılda 1 yazlık, 1 kışlık toplamda 2 adet verilecek olup, 41 ay süresince 7 adet kıyafet verilmesi istenmiştir. İlgili Belediye'de ise toplamda 6 adettir.

GÜNLÜK YEMEK BEDELİ 14 TL ÖDENECEK!
    3. İlgili belediyenin işçilere verilecek yemek bedeli günlük 4 TL olarak belirlenmişken belediyemizin  yemek bedeli devlet memurlarına yiyecek yardım yönetmeliğine göre günlük kalori hesabı yapılarak  4 adet firmadan fiyat araştırması yapılıp günlük 14 TL olarak belirlenmiştir. Bu da işçilerin direkt maaşlarına yansıyacaktır. İlgili belediyeye göre yemek bedelinden dolayı işçilerin eline net 260 TL fazla para geçecektir. Bu da yaklaşık maliyete 745.160.00TL fark sağlanmaktadır.

TATİL GÜNLERİ HESEBA KATILMIŞ
    4. İhalemizde resmi tatil günleri 41 ay için, Pazar gününe gelen tatil günleri düşülerek hesaplanmış ve 41 gün olarak bulunmuştur. İlgili belediyenin tatil günleri neye göre belirlenmiştir bilinmemektedir.
 
ÇALIŞANLARA KIYAK
    5. Personele verilen asgari ücretin % oranı fazlalıklarına bakıldığında; ilgili idare vasıflı personele asgari ücretin % 25 fazlasını uygun görmüşken, Belediyemizin ihalesinde vasıflı personel diye geçilmemiş, vasıflar belirlenmiş, her vasfa göre yüzdelik oranları tek tek  belirtilmiştir.
    Buna göre; 2 adet çevre mühendisi asgari brüt ücretin %100 fazlası, 2adet idari personel asgari brüt ücretin %75 fazlası, 1 adet bölge sorumlusu asgari brüt ücretin %75 fazlası, 1adet operatör asgari brüt ücretin %75 fazlası, 2adet tıbbi atık işçisi asgari brüt ücretin%50 fazlası, 16 adet şoför brüt ücretin %50 fazlası,1 adet araç bakım onarım ustası brüt ücretin %50 fazlası olarak  belirlenmiştir.
    Çalışan kişiler bu yüzdelik oranlar üzerinden  maaşlarını alacaklardır. Bunun da yaklaşık maliyete etkisi 1.216.039.91TL dir. (İlgili Belediye'ye göre buradan gelen fark 709.354.12TL dir.)
    İlgili Belediye'nin çalıştırdığı personel vasıflı 13, vasıfsız 67 toplamda 80 personel iken belediyemiz ihalesinde 25 adet vasıflı, 45 adet vasıfsız toplamda 70 adet personel bulunmaktadır.

ARAÇ SAYISI FAZLA!
    6. İlgili idarenin ihaleye çıkan araç sayısı 14 olarak belirtilmiş kendi malı olan araç sayısı 3 iken Belediyemiz ihaleye çıkan araç sayısı 17’dir. Belediyemize ait bir araç bulunmamaktadır. Sadece 6 aracın farkı 3.120.480.48 TL çıkmaktadır.
    Araç maliyetleri saat hesabına göre hesaplanmıştır. Hesaplar Bayındırlık Bakanlığı 2010 inşaat birim fiyat formülleri kullanılarak yapılmıştır.

KARI BİLE KISMIŞLAR!
    7. Hizmet alımları ihaleleri uygulama yönetmeliği madde 9’a göre %20 oranına kadar yüklenici karı eklenebilirken belediyemiz çöp toplama taşıma ve temizlik ihalesinde yüklenici karı olarak%10 olarak belirlenmiştir.
8. Farklar toplandığında ve çalışacak personelin fazla ücret alımından dolayı sigorta bedellerinin farklı olacağı hesap edildiğinde yaklaşık maliyetin örtüştüğü görülecektir. Kamuoyuna saygı ile duyururuz."

NALCI
    Kapaklı Belediyesi'nin yaptığı basın toplantısını öğrenen Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, Cumartesi günü Çerkezköy'de veya Kapaklı'da bir basın toplantısı düzenleyeceğini belirterek, "Belediye'nin nasıl soyulmaya çalışıldığını tek tek anlatacağım. İhle dosyası alan 24 kişi olmasına rağmen neden 2 kişinin ihaleye girdiğini, kimlerin, kime baskı yaptığını kamuoyuna açıklayacağım" dedi.

8.5 MİLYONA YAPARIM
    "Aynı işi 41 ay süre ile anahtar teslim 8.5 milyon TL'yi yapmayı ve bir kuruş fiyat farkı almamayı taahhüt ediyorum" diye meydan okuyan Nalcı, "İhaleyi hazırlayanlar, İhale Komisyonu, bunların ita amirleri ile ilgili vakit geçirmeden hukuki süreç başlatılmalıdır" dedi.
Tekirdağ Valiliği'nin ihale ile ilgili Kaymakamlık kanalı ile soruşturma da başlattığını belirten Nalcı, "Sürecin yakın takipçisi olacağım" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.