PTT aracılığı ile organ bağışı!

Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'nın yaptığı iş birliği sonucunda 2013 yılında il ve ilçe PTT müdürlüklerinde organ bağış kampanyaları düzenlenecek. Her ayın ilk Cuma günü il ve ilçe PTT müdürlüklerinde düzenlenecek olan organ bağış kampanyalarında gönüllü vatandaşlardan organ bağışları kabul edilecek

PTT aracılığı ile organ bağışı!
05 Şubat 2013 Salı 08:38

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak Çerkezköy PTT Müdürlüğü'nde her ayın ilk Cuma günü organ bağış kampanyası düzenleyeceklerini ve PTT Müdürlüğü girişine stant açacaklarını belirten İlçe Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç, ""Eğer beyin ölümünüz gerçekleştikten sonra organlarınızın çürüyüp, yok olacağına başka insanların hayatlarını kurtarmasını istiyorsanız Organ Bağış Büromuza gelerek, veya açılacak stantlarda ister bir, isterseniz tüm organlarınızı bağışlayabilirsinz" dedi.
Açacakları stantta organ ve doku bağışı yapmak isteyen gönüllü vatandaşların bağışlarını kabul edeceklerini belirten Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç, 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük, akli dengesi yerinde olan ve daha önce şeker hastalığı, kanser, Hepatit B, verem gibi hastalıkları geçirmiş kişilerin dışında olanların organ bağışında bulunabileceğini belirterek  "Bu tür vatandaşlarımız dışında isteyen ve dileyen herkes organlarının bir kısmını veya tamamını bağışlayabilirler" açıklamasını yaptı.
Organ bağışının ülkemizde gereken önemi görmediğini belirten Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç, "Ülkemizde organ yetmezliği ile yaşamak zorunda kalan binlerce vatandaşımız var. Umutla kendilerine bağışlanacak bir organi, bir nakli bekliyorlar" diye konuştu.
Ülkemizde çok sayıda böbrek yetmezliği olan hastanın bulunduğunu kaydeden Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç,aynı şekilde toplumda karaciğer, kalp ve damar yetmezliği bulunan bir çok vatandaşın bulunduğunu ifade ederek, bu vatandaşların hayatlarına ve yaşamlarına kaliteli bir şekilde devam edebilmesi için organ bağışı sayısın artması gerektiğine dikkat çekti.
"Organ bağışı yapacak vatandaşların yapmaları gereken tek şey Devlet Hastanaleri veya İlçe Salğık Müdürlüklerine giderek, Doku ve Organ Bağış Senedi'ni doldurmaları" diyen Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç şunları söyledi:
NASIL BAĞIŞLANIYOR?
"Bu senet doldurulduktan sonra vatandaşın yanında bulunan iki şahit ve organlarını bağışlayan vatandaş, Organ Bağış Senedini imza altına alıyorlar. Bu senedin altına organlarını bağışlayacak vatandaştan beyin ölümü gerçekleştikten sonra ulaşılabilecek yakınının adını ve soyadı ile birlikte ulaşılabilecek telefon numarasını yazmaları isteniyor. Senedin imzalanmasının ardından personelimiz tarafından Doku ve Organ Bağışı Belgesi düzenlenerek, vatandaşa veriliyor."
DİNEN SAKINCASI YOK
Organ bağışının dinen de caiz olduğunu ve hiçbir sakıncasının bulunmadığını belirten Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konuda yaptığı açıklamada organ bağışının dinen hiçbir sakıncasının bulunmadığı belirtilmektedir. Ayrıca organ bağışında bulunan vatandaş istediği zaman organ bağışından vazgeçebilmektedir. Bunun için yapması gereken tek şey, kendisine verilen Organ Bağış Belgesi'ni yok etmek ve organlarını bağışladığı yere bunu telefonla veya bizzat giderek bildirmek" dedi.
KİMLER BAĞIŞLAYABİLİR?
18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük, akli dengesi yerinde olan ve daha önce şeker hastalığı, kanser, Hepatit B, verem gibi hastalıkları geçirmiş kişilerin ve bağışıklık sisteminde baskılayıcı ilaç kullanan kişilerin organ bağışında bulunamayacağını belirten Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç, "Bu tür vatandaşlarımız dışında isteyen ve dileyen herkes organlarının bir kısmını veya tamamını bağışlayabilirler" bilgisini verdikten sonra şunları söyledi:
"Organ bağışı, ölümümüzden sonra organlarımızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermemizdir. Organ bağışı bazen görmeyen bir insanın yeniden görmesini, ya da yaşamını bir diyaliz cihazına bağlı olarak devam ettirmeye zorunlu bir hastanın hayata dönmesini sağlar. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas gibi organlar; kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilmektedir. Bir kişi, organlarını bağışlayarak, bir çok hastaya yeniden yaşama şansı verebilir."
Organların alınması işleminin uzman doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastaneleri'nin Organ Nakil Merkezlerinde gerçekleştirildiğini belirten Doku ve Organ Bağışı Sorumlusu Ayşen Koç, beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organlarının alınmasını takiben estetik dikiş ile beyin ölümü gerçekleşen ve organları alınan kişinin vücudunun dikildiğini de kaydetti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.