TEKSİF GREVDE

Şubat ayından itibaren 23 Dönem Toplu Grup Sözleşme görüşmelerini sürdüren Teksif Sendikası grev başlattı. Yünsa Fabrikası önünde toplanan 2 bin 500 sendika işçisi Genel Başkan Nazmi Irgat'ın yaptığı konuşmanın ardından greve gitti. Genel Başkan Irgat, bugüne kadar hep işçilerin fedaklık yaptığını artık işverenlerinde fedakarlık yapma zamanı geldiğini belirterek, istediklerini alıncaya kadar grev yapacaklarını belirtti

TEKSİF GREVDE
16 Ağustos 2013 Cuma 07:56

Teksif Sendikası Türkiye genelinde 12 bin işçisiyle greve çıktı. Çerkezköy'deki grev startını Genel Başkan Nazmi Irgat verdi. Irgat, "Fedakarlık zamanı işverende"dedi.
TEKSİF GREV BAŞLATTI
Teksif Sendikası grev kararı dün sabah 9.00'da uygulamaya başladı. Grev kararı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki Yünsa Fabrikası önünde Genel Başkan Nazmi Irgat tarafından açıklandı. Grev öncesi Bahariye ve Altınyıldız Fabrikalarından gelen işçilerle birlikte Yünsa çalışanları 2 bin 500 kişi Yünsa Fabrikası önünde toplandı. Grev kararını açıklayan Genel Başkan Nazmi Irgat'ın yanında Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan'da yer aldı. İşçilerin sık sık slogan atıp oynadığı eylemde şubat ayından beri yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri hakkında bilgi veren Nazmi Irgat, bugüne kadar hep işçilerin fedakarlık yaptığını artık işverenlerinde fedakarlık yapma zamanı geldiğini belirterek, istediklerini alıncaya kadar grev yapacaklarını belirtti.
HEP İŞÇİ FEDAKARLIK YAPTI
Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat 23. Dönem Toplu Grup İş Sözleşmesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başladı. Şubat ayından beri işveren sendikası yetkilileri ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Irgat, "Sizden aldığımız destekle yola çıktık. Sektörümüzün içerisinde bulunduğu durumu ve sizlerin hayat şartlarını dikkate alarak görüşmelerimizi sürdürdük. Grev aşamasına neden gelindi? Son 10 yıl içinde Türkiye'de her beş yılda bir yaşanan krizin faturası işçiye kesildi. Sermayenin gücü arttı biz fatura ödedik. En son 'Çin ihracaata katıldı' dediler. 'Çin ile mücadele etmemiz için bize destek olun' dediler. Olduk. 2008'de esnek çalışma getirdiler, ücretsiz izin uygulaması getirdiler. Onu da kabül ettik. İnsanlar işini kaybetmesin, aşını kaybetmesin diye yaptık. Bunlar alışkanlık yaptı. Artık yeter. Sektör 1 milyon 12 bin çalışanı ile 2013 ocak-temmuz döneminde ihracatta 16 milyar dolarlık bir hacmi ile tekstilde öncü oldu. Biz özveriyle hep çalıştık. Sektör istikrar kazandı. Ama artık yeter. Çalışanın onuru ile yaşayacağı hak ettiği ücreti alacağı dönem gelmiştir. Alıştılar bunlar ama yağma yok. Anamızın ak sütü gibi olan hakkımızı alma zamanı gelmiştir. Son ana kadar görüşmeleri sürdürdük. Bu çalışanların yüzde 55'i hala asgari ücretle çalışıyor. Ama lanet olsun hala anlamadılar."açıklamasını yaptı.
GREV KARARI NEDENLERİ
Konuşmasında grev kararı alma nedenlerini de tek tek sıralayan Nazmi Irgat ilk sıraya ikramiyeleri koydu. Yılda 4 ikramiye isteyen Teksif, görüşmelerde kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretlerinde anlaşma sağlayamadı. Bu taleplerinin karşılanmadığını belirten Irgat, şunları kaydetti: "Türkiye'de resmi enflasyon yüzde 8. Ama bizim enflasyonumuz fazla. Bunlar aldatma ramakları. İnandırıcı değil. Biz çarşıda pazardaki enflasyona bakıyoruz. Bu nedenle bu insanları asgari ücretten kurtaralım dedik. İnsanca yaşamalarını sağlayalım dedik. Bunun yoluda ikramiyeden geçiyor. Yeni işe başlayanla 10-15 yıllık çalışanlar aynı ücreti alıyor. Arada bir fark oluşturalım istedik. Bunun içinde yüzde 1 kıdem tazminatı istedik. Fazla mesaileri konuşmayız dedik. Konuşmadılar. Yüzde 60 diye teklif ettiler. Sektör istikrarda ama ücretlerimiz istikrarda değil. Sektöre insanların güveni kalmadı. Hiçbir zaman grevi bir amaç olarak kullanmadık. Sizden aldığımız duruşla, aldığımız güçle bugün buradayız."
12 BİN ÇALIŞAN GREVE ÇIKTI
Genel Başkan Nazmi Irgat, aynı anda Türkiye genelinde grev başlattıklarını belirterek, bazı küçük fabrikalarda grevin pazartesi günü başlayacağını belirterek, "Pazartesi itibariyle 12 bin Teksif işçisi greve çıkmış olacak." dedi. İşveren sendikasıyla anlaşma sağlanıncaya kadar grevin devam edeceğini belirten Irgat daha sonra beraberindekilerle birlikte işçilerin arasına karışarak halay çekip oynadı. Yünsa Fabrikası önünde renkli görüntüler eşliğinde grev startı veren Teksif yetkilileri daha sonra 'Grev gözcüleri'ni fabrika önünde bırakarak işçilerle birlikte ayrıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.