SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ


Nurhan Acar Azkın

Nurhan Acar Azkın

23 Ağustos 2022, 11:08

Bugün Türk milletinin kötüye giden kaderini değiştiren, kader savaşımız Sakarya Meydan Muharebesi’nin 101. yıldönümünü kutlamanın engin coşkusu ve onuruyla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları ve tüm kahraman Mehmetçiğimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

23 Ağustos günü başlayan mücadele üç aşamada gerçekleşmiştir. 23-31 Ağustos tarihleri arasında Yunanlıların sürekli taarruzları ve Türk askerinin savunma durumunda kalması,7 Eylül’de Türk askerinin keşif taarruzunda başarılı sonuçlar alınması,10 Eylül sabahı beklenen en uygun anın geldiğine inanılarak Türk askerine genel bir saldırı emri verilmesi şeklinde cereyan etmiştir.

Çok çetin geçen Beyliktepe, Duatepe ve Kartaltepe muharebeleri sonunda Yunan ordusunun direnme gücü tamamen kırılmıştı. 13 Eylül sabahı düşmanın   Çok çetin geçen  Beyliktepe,  Duatepe ve Kartaltepe muharebeleri sonunda Yunan ordusunun direnme gücü tamamen kırılmıştı. 13 Eylül sabahı düşmanın bir kısmı Sakarya Nehri’nin batısına geçmeyi başarmış, geçemeyenler de nehirde boğulmuştur. Yunan ordusunda bozgun o kadar büyük bir hal almıştı ki, mühimmatı ve yaralılarını dahi savaş meydanında bırakıp kaçmışlardı. Türk askeri yaralı Yunan askerlerini sedyelerle tedavi merkezlerine götürmüşlerdi. Oysa kaçan Yunan askeri geçtiği köyleri yağmalayarak, yakarak ve masum sivilleri öldürerek Afyon’a doğru kaçmaya başlamıştı. Kaçan Yunan askerleri bir müddet Türk askeri tarafından kovalanmış ancak kaçan düşman askerini yakalama imlanı olmadığı için takip bırakılmıştır.

’ Yunan askerinin 100 km’yi bulan savunma hattına sol kanattan yaptığı saldırı Türk ordusunun çok zor bir duruma soktuğu sırada Mustafa Kemal şu tarihi sözü ile Türk askerine moral vermiştir. “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz."

Türk Milli Mücadelesi’nde bir dönüm noktası olan Sakarya Savaşı, askeri, siyasi ve moral üstünlüğünün Türk tarafına geçmesini sağlamıştır. Yunan ordusunun geri çekilmesi Yunanistan’da büyük bir hayal kırıklığına neden olmuş ve Yunan ve Batı kamuoyunda barış yapılması fikri güçlenmeye başlamıştır. Göğüs göğse çarpışmaların yaşandığı bu savaşta iki tarafın da kayıpları fazla olmuştur. Türk ordusu 5.713 şehit verirken Yunanlıların kaybı ise 3.958 askerdir.

Sakarya Meydan Muharebesinde çok fazla subay kaybı olduğu için bu Muharebeye “Subay Muharebesi” adı da verilmiştir. Mustafa Kemal,  bu muharebe için “Sakarya Melhame-i Kübrası” yani kan gölü, kan deryası deyimini kullanmıştır. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal'e "gazi" ünvanı ve "Mareşal" rütbesi verilmiştir.

Yunan ordusunun, Türk ordusunu Sakarya’nın doğusunda yok edip, Ankara’yı ele geçirerek Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Hükûmetini dağıtma planları Türk ordusunun Sakarya’nın gerisinde yaptığı savunma ile önlenmiş ve bu muharebede kazanılan zafer hem Türk tarihi hem de Türk İstiklal Harbi’nin dönüm noktası olmuştur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.