57 Alay'a İhanet, 622 Şehidimize Hakaret

Geçtiğimiz sene Çanakkale 57. Alay Şehitliğindeki sembolik taşların bu yıl değiştirilerek üzerlerindeki Tekirdağlı şehitlerin isimleri kaldırılıp yerine farklı isimlerin konulması ve yine şehitlik içerisindeki duvar üzerinde bulunan 57. Alay şehitlerinin listesinde tek bir Tekirdağlı şehidin bile ismine yer verilmemesi üzerine Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan yazılı bir basın açıklaması yayımlandı.  ‘57 Alay'a İhanet, 622 Şehidimize Hakaret’ başlığıyla paylaşılan açıklamada, “Çanakkale 57. Şehitliğinde, 57. Alay askerlerinin önemli bir bölümünü teşkil eden Tekirdağlılar yok sayıldı.” ifadeleri kullanıldı.

57 Alay'a İhanet, 622 Şehidimize Hakaret
19 Mart 2018 Pazartesi 14:26

TEKİRDAĞLILAR YOK SAYILDI
“Çanakkale 57. Şehitliğinde, 57. Alay askerlerinin önemli bir bölümünü teşkil eden Tekirdağlılar yok sayıldı.
TEK BİR TEKİRDAĞLI ŞEHİDİN BİLE İSMİNE YER VERİLMEDİ
Geçtiğimiz sene Çanakkale 57. Alay Şehitliğindeki sembolik taşlar bu yıl değiştirilerek üzerlerindeki Tekirdağlı şehitlerin isimleri kaldırıldı ve yerine farklı isimler konuldu. Yine şehitlik içerisindeki duvar üzerinde bulunan 57. Alay şehitlerinin listesinde tek bir Tekirdağlı şehidin bile ismine yer verilmedi.
BU DURUMUN İYİ NİYETLİ HİÇBİR AÇIKLAMASI YOK
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Dodurka'nın 18 Mart öncesi Belediyemiz adına yaptığı incelemede tespit edilip başkanlığımıza iletilen bu durumun iyi niyetli hiçbir açıklaması olamayacağı gibi bu isimlerin kaldırılması Çanakkale Savaşlarında Atatürk'ün başarılarını gölgeleme, itibarsızlaştırma çabalarının bir parçası olarak telakki edilmektedir.
19. TÜMENİ TEŞKİL ETMİŞTİR
Çanakkale Kara Savaşların simgesi haline gelen ve çoğu şehit düşen 57. Alay Atatürk tarafından, 1 Şubat 1915'de, Tekirdağ'da, Tekirdağ ve ilçelerinden de gelen kişilerle birlikte oluşturulmuştur. 22 Şubat 2015 tarihinde sancağını alan 57. Alay gemiyle Tekirdağ'dan yola çıkarak Eceabat'taki Ordugâhta İstanbul'dan gelen 72 ve 77. Alaylarla bir araya gelmiştir. Bu üç alay Atatürk'ün komutanı olduğu 19. Tümeni teşkil etmiştir.
TEKİRDAĞLI ŞEHİT SAYISI 622
Savaşın başladığı 25 Nisan'dan itibaren gösterdiği kahramanlıklar neticesinde mevcut alaylar içerisinde birinciliğin göstergesi olarak 57. Alay Sancağına nişan verilmiştir. Genel Kurmay Başkanlığınca açıklanan rakamlara göre Çanakkale Savaşı'nda çoğu 57. Alay mensubu olan Tekirdağlı şehit sayısı 622'dir.
KİMSE BU ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİNİ UNUTTURMAYA MUVAFFAK OLAMAYACAKTIR
Türkiye'nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale Savaşlarının da önsözü 57. Alay'ımız, onun da önsözü Tekirdağ ve Tekirdağlılardır. Şu husus bilinmelidir ki; kimse bu şehitlerimizin isimlerini unutturmaya muvaffak olamayacaktır. 2015 yılında, yani Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümünde belediyemiz uluslararası bilim çevrelerinin de katıldığı ‘Çanakkale Savaşlarında Tekirdağ’ konulu, üç gün süren bir sempozyum düzenlemiş, sempozyumda Çanakkale Savaşlarında ve 57. Alayda Tekirdağlıların önemi vurgulanmış ve ‘Çanakkale Tekirdağ'dan Başlar’ sloganının bilimsel alt yapısı oluşturulmuştur.
GÖNÜLLÜLERİN ÇOĞUNLUĞU TEKİRDAĞLILARDAN OLUŞMAKTADIR
Kamuoyumuzun yakından bildiği gibi, her yıl 26, 27, 57. Alayları Yaşatma, Araştırma Gönüllüleri Yardımlaşma Derneğinin organizasyonuyla 13 Mart tarihinde Tekirdağ'dan Eceabat'a doğru yolan çıkan gönüllülerinin de çoğunluğu, özündeki gibi Tekirdağlılardan oluşmakta ve Belediyemizce desteklenmektedir.
SAYGISIZLIĞIN ARKASINI BIRAKMAYACAĞIZ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağlı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte konunun takipçisi olacak ve şehitlerimize yapılan bu haksızlığın arkasını bırakmayacaktır.”
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.