Buğdayda hasat dönemi başladı

Haziran ayındaki yağışlar nedeniyle hasat dönemi gecikmeli başladı. AK Partili Meclis üyesi Ahmet Çetin 160 dönümlük alanda başlattığı hasat hakkında yaptığı açıklamada, “Yağan yağışlar ürünlerimize büyük fayda sağladı. Yağmur vuran yerlerde verim 50-100 kilo arasında değişiyor. Bu sene güzel verim alsak da fiyatlarda ki düşüklük çiftçiyi memnun etmiyor” dedi

Buğdayda hasat dönemi başladı
05 Temmuz 2015 Pazar 17:49

 YAĞIŞLARIN BÜYÜK FAYDASI OLDU

Buğday hasadı başlarken, yağan yağışlar da çiftçinin yüzünü güldürdü. Haziran ayında yağışlar sebebiyle hasat dönemi gecikmeli olarak başlasa da çiftçiler buğdaylarda ki verimlilikten son derece memnun. 160 dönümlük alan üzerinde buğday hasadı yapan Ak Partili Çerkezköy Belediye Meclis üyesi Ahmet Çetin, buğdaydaki verimlilikten son derece memnun olduğunu ifade ederek, “Şimdiye kadar hasat yapılan yerler olsa da asıl hasatlar yeni yeni başlıyor. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmurların hiç zararı olmadı. Bilhassa çiçeklere büyük faydası oldu” diye konuştu.

ÖNCE HASADI YAPILAN ÜRÜNLERİ KURUTMAK ZORUNDA KALDIK

Çetin konuşmasının devamında ise, “Bu yağan yağmurlar bizim meranın belirli kısımlarında oldu ve yağmur yağan yerler de verim daha iyi oldu. Diğer alanlar biraz daha düşük. Bir dekardan ortalama 450 kilo verir ama yağmur yağmasa bir dekardan 300 kiloya yakın çıkardı. Yağmur yağdığı için ürünü de çok iyi besledi. Yağmur vuran yerlerde verim 50-100 kilo arasında yükseliyor. Şimdi hasat döneminin tam zamanı. Daha önce ki biçtiklerimiz rutubetliydi ama şimdi daha iyi durumda. Öncekileri kurutmak zorunda kaldık” açıklamasında bulundu.

FİYATLAR BUĞDAY KALİTESİNE GÖRE DEĞİŞİM GÖSTERİYOR

Buğday verimliliğine sevindiklerini ancak satışların istedikleri gibi olmadığını sözlerine ekleyen Çetin, “Satışlar istediğimiz gibi olmuyor. Geçen seneye oranla fiyatlar aynı ve iyileşme yok. 780-820 Lira arasında kalitesine göre değişiyor. Geçen sene ayçiçeği ekmiştik bu sene de buğday ekimi yaptık. Her sene değişiyor. Hasatlar 10-15 gün devam eder. Masrafımız konusunda da girdiğimiz kapıdan çıkabiliyoruz diyebiliriz. Her şey ortada verimler iyi ama fiyatların düşük olması büyük sıkıntı. Tüccarda bizleri eziyor. Fiyatlar tüccarda 780-800 arası TMO da 820-840 arasında değiştiğini duyduk. Fiyatlar buğday kalitesine göre de değişim gösteriyor” dedi.

İKİ ÇEŞİT BUĞDAY ÜRETİMİ YAPTI

Belediye Meclis üyesi Ahmet Çetin konuşmasının sonunda ise, buğdayın kalitesi hakkında konuşarak, “Buğday kalitesinde en önemli özellik bakım. Gübreyi ve ilacı zamanında atmak gerekiyor. Burası Sanayi bölgesi olduğu için havadan gelen şeyler hastalık yapıyor ve bu da buğdayların yatmasına neden oluyor. Bu yüzden bakım çok önemli. Yaklaşık 16 senedir buğday ekimiyle uğraşıyoruz ve Allaha şükürler olsun bereketimiz bu sene çok iyi durumda. 160 dönümlük tarlamızda Aglika ve Selimiye olmak üzere iki çeşit buğday üretimi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

BUĞDAY TANE KAYIPLARI KONTROL EDİLİYOR

Buğday hasadı esnasında kontrole gelen İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri yaptıkları denetimde biçer döverlerin buğday tane kaybını kontrol ettiler. Yetkililer yapılan kontroller hakkında yaptıkları açıklamada, “Amacımız tarla bitkilerinin ‘buğday, arpa, soya, çeltik, mısır, ayçiçeği, yulaf, çavdar, nohut, aspir gibi ürünlerin zamanında en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemektir. Biçerdöverlerle yapılan hasatla meydana gelen ürün kayıp ve hasarlarını en alt seviyede tutmak, eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçerek kamu düzenini ve kamu güveninin korunması amacıyla Tekirdağ ili mülki hudutları dahilinde, biçerdöverlerin çalıştırılmaları, kullanımları, kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları yerine getiriyoruz” denildi.

BUĞDAY ÇEŞİTLERİ

Yetkililer ayrıca Tekirdağ il sınırları içinde yetiştirilen buğday çeşitleri hakkında da bilgi vererek, “Çiftçilerimiz Flamura 85, Sekreterya, Selimiye, Esperya, Tekirdağ, Gelibolu, Krasunya, Rumeli, Golia, Syrena, Genesis, Anopa, Dropia, Bereket, Tina, Nina, Lira, Hakan, Adeleyda ve Pehlivan çeşitlerini üretiyorlar” ifadeleri kullanıldı.

Haber: Emrah ÇOĞALAN  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.