Hukuka ve yargı karalarına saygılı olmaya davet ediyoruz

Eğitim Sen Çerkezköy ve Kapaklı temsilcileri 7 Şubat gecesi yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 2 bin 585 kişinin kamu görevinden çıkarılmasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Çerkezköy Şube Eski Başkanı Barış Serin, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in ‘’Cemaat devlete sızmış, buna kargalar güler.’’ açıklamasına atıfta bulunarak, ‘’Biz FETÖ’cülerle mücadele ederken eski Milli Eğitim Bakanı bu sözleri sarf etmişti. Şimdi ise bizleri FETÖ’cü olarak suçluyorlar. Buna kargalar güler.’’ dedi

Hukuka ve yargı karalarına saygılı olmaya davet ediyoruz
13 Şubat 2017 Pazartesi 16:53

İKTİDARDAN BAĞIMSIZ OLMALIDIR
Eğitim Sen Çerkezköy ve Kapaklı temsilcilerinin yaptığı ortak basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Çerkezköy Şube Eski Başkanı Barış Serin şu ifadeleri kaydetti: ‘’Kitle iletişim araçlarının, halkı ya da kamuyu ilgilendiren her türlü bilgi, belge ve tartışmayı gerçekte olduğu gibi iletme görevi olduğu bilinmektedir. Kamunun objektif ve doğru bir şekilde aydınlatılması, halkın gerçekleri öğrenmesi açısından basın kuruluşlarının yayın politikalarının özellikle iktidardan bağımsız ve özgür olarak hareket etmeleri önemlidir.
YAYIN POLİTİKALARI İKTİDARA GÖRE BELİRLENMEYE BAŞLADI
Siyasal, hukuksal ve ekonomik baskılar nedeniyle Türkiye’de basın kuruluşları hiçbir dönem olmadığı kadar baskı altına alınmış durumdadır. Ancak özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde yazılı ve görsel basının büyük bölümü yayın politikasını iktidara göre belirlemeye başlamıştır. Medyanın büyük bölümü haber ve yorumlarını iktidara göre belirlemekte, özellikle kamu emekçileri ile ilgili gelişmeleri aktarırken özellikle objektiflik ilkesinin göz ardı edilmesi dikkat çekicidir.
BASIN MESLEK İLKELERİ İLE BAĞDAŞMAMAKTADIR
15 Temmuz sonrasında ihraç edilen kamu emekçileri, akademisyenler ve onları temsil eden sendikaların mücadelelerini yok saymak ya da görmezden gelmek basın meslek ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Bundan sonra ekranlarınızı ve sayfalarınızı emekçilere, özellikle 15 Temmuz sonrasında ciddi hak ihlallerine uğrayan kesimlere açmanızı talep ediyoruz.’’
BUNA KARGALAR GÜLER
Serin ayrıca, eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in ‘’Cemaat devlete sızmış, buna kargalar güler.’’ açıklamasına atıfta bulunarak, ‘’Biz FETÖ’cülerle mücadele ederken eski Milli Eğitim Bakanı bu sözleri sarf etmişti. Şimdi ise bizleri FETÖ’cü olarak suçluyorlar. Buna kargalar güler.’’ ifadelerini kullandı.
SUÇ KAPSAMINA ALINMAYA ÇALIŞILIYOR
Karşılaştıkları haksızlık karşısında ilgili mercilere de gerekli yazıları göndereceklerini bildiren Serin, bu yazıda yer alan ibareleri şu şekilde ifade etti: ‘’15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ve peş peşe çıkarılan KHK’larla birlikte hukukun en temel ilkeleri ayaklar altına alınmıştır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaşanan kitlesel ihraçlar, örgütlü mücadelemize yönelik olarak başlatılan hukuk dışı uygulamalar, yüksek yargı ve AİHM kararları ile uluslararası sözleşmelere rağmen en temel sendikal faaliyetlerin zorlama yorumlarla suç kapsamına alınmaya çalışılması söz konusudur.
HÜKÜMET POLİTİKALARINA TERS DÜŞTÜ DİYE
Çerçevesi Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle çizilmiş bulunan sendikal eylem ve faaliyetler ile sosyal medya paylaşımları, sırf hükümet politikalarına ters düştüğü için soruşturma konusu yapılamaz. Sendikal eylemlerin siyasi baskı ve yönlendirmelerle suç kapsamına alınmak istenmesi, gücünü yasalardan alması gerekenlerin hukuku ayaklar altına alarak göz göre göre suç işlemesi anlamına gelmektedir.
SAYGILI OLMAYA DAVET EDİYORUZ
MEB bürokratları görevlerini yerine getirirken Anayasa, yasalara, ulusal ve uluslararası yargı kararlarına, Türkiye’nin altına imza attığı ILO sözleşmelerine uymak, adımlarını hukuk ilkeleri çerçevesinde atmak zorundadır. Ancak özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşanan ihraçlar, açığa alınmalar, soruşturma ve sürgünler konusunda hukukun en temel ilkelerini çiğneyerek hareket etmenizi doğru bulmadığımızı ifade ediyor, sizleri bir kez daha hukuka ve yargı karalarına saygılı olmaya davet ediyoruz.’’
Haber: Uğur Kılıç
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.