Yaşam hareket, harekette yaşamdır

Yaşlanan dizler hakkında açıklamalarda bulunan Özel Optimed Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Op. Dr. Uğur Yensel, “Beslenme şekli ve alışkanlıkları eklem bozukluklarına yol açar. Vitamin eksiklikleri; vücut ve mafsal kıkırdaklarının tamiri ve yenilenmesi için genellikle B–C vitaminleri gereklidir. Eğer B–C vitaminleri eksik alırsak mafsal bozulmaya yol açabilir. Ayak, kaçla, omurga, sistemlerinde bozulma, eğilme veya kusurlar diz mafsallarında bozukluk oluşumuna yol açabilir. Yaşam harekettir, hareket yaşamdır. Yaşıyorsanız mutlaka hareket etmelisiniz, ya da hareket ediyorsanız yaşıyorsunuz demektir” dedi.

Yaşam hareket, harekette yaşamdır
11 Ağustos 2014 Pazartesi 07:15

OSTEOARTHRİTİS OLUŞUMUNDA AİLEVİ YATKINLIK VARDIR
Özel Optimed Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı  Prof. Opr.Dr. Uğur Yensel yaşlanan dizler hakkında açıklamalarda bulundu. Vücudumuzda her mafsalımız gibi diz mafsalımızda yaşlanma sürecine katılır ve ortaya mafsal eskimesi ve aşınması diyebileceğimiz bir durum ortaya çıkar diyerek konuşmasına başlayan Yensel, “Bunun tıbbi adı, osteoarthritis dir. Oluşumunda ise, ailevi yatkınlık vardır. Örneğin aile bireylerinde şişmanlık yani obezite  kronik bir  hastalıksa şişmanlığın etkisi mafsalları ciddi bir ağırlık  baskısı altında zorlayacak ve deforme olmasına sebep olacaktır. Yaş etkileri ise, genellikle kadınlarda menopoz sonrası, erkeklerde ise 60 yaş denilebilir. Geçirilen travma ve kırıklar; mafsal devamlılığın erken bozulmasında kırıkların, çıkıkların ve yaralanmaların büyük etkisi var” açıklamasında bulundu.
OSTEOPOROZ VE KEMİK ERİMESİ NEDİR
Osteoporoz ve kemik erimesi hakkında da bilgi veren Uğur Yensel, “Özellikle kadınlarda menopoz sonrası kemiklerde görülen erime ve kemik miktarındaki azalma sonucu mafsallarda çökme–daralma gibi durumlarda mafsal bozulmanın sebepleri arasında yer almakta. Daralan eklemlerin içindeki synovial sıvı (Kemik sıvısı)  dizin daha yumuşak olan arka kısmına kaçar. Burada kapsül gerilir. Şişlikler oluşur. Bu şişlikler damar-sinir ve kaslara baskı yapar hatta kistleşir. Hasta, bunu diz arkasında kasılma ağrısı olarak tarif eder. Zaman zaman hasta ayaklarının uyuştuğu şikayetiyle doktora başvurur. Buna hekimlerin koyduğu yeni tanının adı, dizde sıvı azalması olmuştur” dedi.
B VE C VİTAMİNLERİ EKSİK KALIRSA MAFSAL BOZULMAYA YOL AÇAR
Beslenme şekli ve alışkanlıklarının da eklem bozukluklarına yol açtığını sözlerine ekleyen Yensel, “Vitamin eksiklikleri;  vücut ve mafsal kıkırdaklarının tamiri ve yenilenmesi için genellikle B–C vitaminleri gereklidir.  Eğer B–C vitaminleri eksik alırsak mafsal bozulmaya yol açabilir. Ayak, kaçla, omurga, sistemlerinde bozulma, eğilme veya kusurlar  diz mafsallarında bozukluk oluşumuna yol açabilir. Örneğin düz taban olan bir hastada diz iç kısmında mafsal bozukluk görülmesi yüksek orandadır” diye konuştu.
DİZ ALTINDA EĞİLME BAŞLAMIŞ İSE HASTA SALLANARAK YÜRÜR
Uğur Yensel, mafsal bozukluklar oluşan hastalarda oluşan bulgular hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi; “Hastalar sabah kalkınca dizlerinde tutukluk hissederler ve yataktan kalkınca ilk adımları sıkıntılıdır. Bu tutukluk açılır ama sonrada dizde yürüdükçe ağrı oluşmaya başlar hastalar bu durumu; ‘Yatarken ağrım yok, yürüyünce oluyor’ şeklinde izah ederler. Ağrı en önemli bulgudur. Hareket kısıtlığı (Dizi tam kıvırma ve tam uzatma hareketleri azalır. Zamanla hasta bu hareketler hiç yapamaz ve dizlerinin üzerine oturamaz hale gelir) Topallama başlar, eğer diz altında eğilmeler başladı ise hasta sallanarak yürümeye başlar.”
DİZ YAKINMASINDA AYAKTA DİZİN FİLMİ ÇEKİLMELİDİR
Diz yakınması olan hastanın teşhis ve tedavi sıralaması hakkında da bilgi veren Yensel, “Ayakta her iki dizin filmi çekilmelidir. Filmlerin sonucuna göre genel bir daralma var mıdır diye araştırılmadır. Sadece diz mafsalı iç kısmında darlık olup olmadığı anlaşılmalıdır. Dizde sebepsiz şişlikler veya bir çarpma düşme sonrası şişlik olup olmadığı anlaşılmalıdır. Eğer dizinizdeki aşınma 1. derece, 2. derece ya da yeni başlangıç döneminde ise ilaçlar verilebilir ve diz iğneleri yapılabilir. Diz iğnelerinde sonra diz mafsalına binen yükü azaltmak için dizlikler önerilebilir. Eğer tek taraf (Özellikle diz iç kısmı) daralmış ise ayakkabının dış tarafına GMM yükseltmesi ve ya takviyesi yapılabilir. Hastaya en son fizik tedavi önerilir. Bu tedavilerle hasta rahatlayabilir ve diz mafsal bozukluğu önlenmiş ve ya en azından kontrol altına alınmış olur” ifadelerini kullandı.
YAŞIYORSANIZ MUTLAKA HAREKET ETMELİSİNİZ
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı  Prof.Op.Dr. Uğur Yensel konuşmasının sonunda ise, “Harabiyet ilerlerse, eklem aralığı tamamen daralırsa veya eklemin tek tarafı iyice daralmış ise ve ağrı sürekli hale gelmiş hastanın yaşam konforu bozulmuş ise artık cerrahi tedavi gerekiyor demektir. 2 çeşit ameliyat yapılır. Eğer mafsal tamamen daralmış ve kireçlenme saptanmış ise yapılacak ameliyat D12 protezi ameliyatıdır. Yani mafsal metal protezlerle değiştirilir. Eğer mafsal sadece 1 tarafı daralıp ve diz önü, diz kapağı rahat çalışıyor ise döndürme (Kemik) ameliyatları yapılabilir. Bu ameliyatta eğiklikler düzeltilir. Mafsal protez değişimi yapılmaz. Yaşam harekettir, hareket yaşamdır. Yaşıyorsanız mutlaka hareket etmelisiniz, ya da hareket ediyorsanız yaşıyorsunuz demektir” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.