Akay: En büyük sorunumuz termik santral!

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, belediye başkanlığı için yeniden aday olduktan sonra Çerkezköy kamuoyunun merak ettiği soruları yanıtladı. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  Çerkezköy Gazetesi’nin kendisine yönelttiği sorulara bütün içtenliğiyle cevap verdi. Çerkezköy’ün en büyük sorununun termik santral meselesi olduğunu kaydeden Başkan Akay, “Benim en ciddi gördüğüm bu. Kalktığını düşünmüyorum. Gündem değiştiriliyor bence. Hiç kimse boşu boşuna umutlanmasın. ‘Termik santral sahası’ Bakanlık tarafından planlardan kaldırılmadığı sürece rahatlayamayız. Hala planlarda işli. Seçimlerden sonra yeniden gündeme gelebileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı

Akay: En büyük sorunumuz termik santral!
02 Ocak 2019 Çarşamba 17:54

5 sene önceki Vahap Akay’la ‘Belediye Başkanı’ Vahap Akay arasında hayata, insana ve siyasete bakış açısından farklılık var mı? Belediye Başkanlığı görevi sizden ne götürdü, size ne getirdi?

Önce ve sonrası adına insana bakışta herhangi bir farklılık yok. O gün de aynıydık bugün de aynıyız. Tabii ki hayata ve siyasete dair bakışımız farklılaştı. Belediyecilik penceresinden bakmaya başladım 2014’ün Mart’ından sonra. Geçmişte bir tatile gittiğimizde yaşadığımız anlardan keyif almaya bakardık. Belediye Başkanı olduktan sonra kaldırım taşına, bitkiye, şehrin planına bakmaya başladık. Derdimiz de olabildiğince güzel şeyleri kendi şehrimize adapte etmeye çalışmak. Bunun en somut örneği de Kayseri inceleme gezimizde ortaya çıktı. Öyle bir imar planı var ki; ana cadde imar planında 80 metre bırakılmış. Bu plan yıllar önce çizilmiş ve bu imar planı üzerine şehirleşme gerçekleşmiş. 3’er şerit var, ortada boşluk var, yanlarda kaldırımlar var ve sonrasında da yapılaşmalar olmuş. Cetvelle çizilmiş gibi bir şehir. Kayseri’nin şehir plancısını merak edip sordum. Bu şehir planlamacısı zamanında Fransa’ya gitmiş. Şanzelize’nin şehir planlamacısının öğrencisinin yanında çalışan biriyle buluşmuş ve o günden sonra Kayseri’nin çehresi değişmiş.

Aileniz, Belediye Başkanı olmanızdan memnun mu? Onlara yeterli vakit ayırabiliyor musunuz?

Tabii ki memnun değiller. Çocukları sabah işe giderken 5 dakika falan görüyoruz. Bir de gece uyurken… Ama benim şöyle bir avantajım var. Benim eşimin babası da Belediye Başkanı olduğu için; onun çocukluğu ve gençliği de babasının beklemekle geçti, şimdi de eşini bekliyor. Belki de ‘Yeniden aynı şeyleri mi yaşıyorum’ hissiyatına düşüyor eşim. O yüzden benim Belediye Başkanı olmamdan çok da mutlu olduklarını düşünmüyorum.

Neden yeniden adaysınız?

Bunu, Belediye Başkanı olduktan sonra anladığımı söyleyebilirim. Çok uzun yıllar yapılması gerektiğini düşündüğüm bir iş değil ama bir Belediye Başkanının, ikinci döneme ihtiyacı olduğunu anladım. Bugüne kadar kendi seçim beyannamemde şehre dair bazı sözler vermiştim. Yüzde 85 oranında da bu sözleri yerine getirdim. Ama 5 yıllık dönemde, zamanın yetemediği işlerle karşılaştım. Bürokrasinin zamana engel olduğu dönemler oldu. Mesela Bağlık Viyadüğü projesi… Siz planlarınızı yapıyorsunuz fakat bir bürokratik imza, sizin bütün planlarınızı 1,5 yıl uzatabiliyor. O yüzden 5 yıllık bir görev süresinin buna yetemediğini hissediyorum. Diğer bir neden de 5 yıl önceki gözlemlerimle şimdiki gözlemlerim arasında ciddi farklar var. 5 yıl evvel tanıdığım Çerkezköy’le bugün çok daha fazla tanıdığım bir Çerkezköy var. Şehrin öngöremediğimiz ihtiyaçlarını yeni seçim beyannamemize konması gerektiğini ve Çerkezköy’ün çözümsüz kalan bazı işlerinin yeni dönemde yapılma ihtiyacı olduğunu gördüğüm için yeniden bu işin içerisine giriyorum. Biz göreve geldiğimizde Çerkezköy zaman kayıpları yaşamıştı. Bunu siyaseten söylemiyorum. Çerkezköy’le ilgilenilmemişti. Bu ilgisiz yılların üzerine, ilgilendiğimiz bir 5 yıl geçirdik. O farkı kapatarak yeni 5 yıla sarkan hedeflerimiz var. Bütünlememiz ve tamamlamamız gereken yatırımlar var. Birbirine bağlı hedefleri de tamamlamaya ihtiyacımız var. Dolayısıyla bir 5 yıla daha ihtiyacımız var.

Yeni bir Küçük Sanayi Sitesi konusunda planınız var mı?

Küçük Sanayi Sitesi’nin 25.000’lik, 5.000’lik planları geçmişte ortaya çıkarılmadığı için 5.000’lik planı Bakanlıktan geçirmek 1-2 sene sürüyor. Bu planlar kendine geldikten sonra bunu 5.000’lik planlara işlemek, Küçük Sanayi Sitesi alanını ilan etmek, ilandan sonra proje ortaya çıkarmak gibi 3-4 yıllık bir geçmiş çalışması var. Şimdi onlarla uğraşıyoruz. Bunları tamamladığımızda Küçük Sanayi Sitesi’ni bulunduğu yerden çıkaracağız. Şu an Küçük Sanayi Sitesi içerisinde 200 tane dükkan var. Hayri Batur Caddesi’nin kıyısında ve sokaklarında bir 200 tane daha var, etti 400… Bunun dışında Çerkezköy’ün herhangi bir mahallesinde, herhangi bir apartmanın altında sağlıklı olmayan dükkanlar var. 800 – 1000 dükkanlı bir siteye ihtiyacımız var. Altlıklarını hazırlama safhasını bitirdikten sonra Küçük Sanayi Sitesini hayata geçirmeye çalışacağız.

Önümüzdeki dönem en büyük projeniz ne olacak?

Bir seçim beyannamesi hazırlığı içerisindeyiz. Trafik sirkülasyonuna dair vermiş olduğumuz kararın devamı niteliğinde hedeflerimiz var. Meydana, bir meydan altı otoparkı yapacağız. Yaklaşık 4500 m2 lik alanda bir otopark yapmayı planlıyoruz.

Mevcut trafik uygulamasını geliştirecek misiniz?
Atatürk Viyadüğü’yle ilgili nasıl bir düzenleme yapacaksınız? Ekstra bir viyadük projeniz var mı?
Belediye Başkanı olmasaydınız, esnaf Vahap Akay olarak kalsaydınız,  Atatürk ve Öztrak Caddelerinde uygulanan trafik düzenlemeleriyle ilgili düşünceleriniz ne olurdu?


Çok keskin bir karar aldık. Çok da eleştiri aldık, bunların farkındayız. Ancak; verdiğim kararın gerekliliğini her geçen gün daha da iyi görüyorum. Şu an park sorununun ortaya çıkardığı bir trafik sorunu var. Meydan altı otoparkının ardından belirli bölümlerde oto parklanma olmayacak. Araçlar meydan altı otoparkına yönlendirilecek. Meydanın üstünde oto parklanma olmayınca yaya trafiği de nefes alacak. Atatürk Viyadük’ü 2007 yılında yapılırken bir ihtiyaç olarak yapıldı. O zamanki tek dert, tren yolunun üzerinden atlamaktı. Yol, tren yolunun üzerinden atladı ama sadece atladı. 5 yıl sonrasını çözümsüzlükle baş başa bırakan bir yatırım oldu bu. Bu yatırımın eksikliğini tamamlayacak kararlar almaya çalışıyoruz. Viyadüğün yaya yollarını geliştireceğiz. Altı yol kavşağına bat-çık projesi düşünüyoruz. Ara geçişleri kapatırsak daha da hızlanacağız. Birey olarak böyle bir karara nasıl bakardım? Kendimi içine katarak söylüyorum. Şehrin büyüdüğünün farkına varıyor olmamız lazım. Artık eski alışkanlıklarımız yok. ‘Atatürk ya da Öztrak Caddesi’nde esnafım. Ben işyerime geleceğim, arabamı dükkanın önüne park edeceğim, bir yere gidip geldiğimde yeniden dükkanın önüne çekeceğim arabamı.’ Artık bu alışkanlık yok Çerkezköy’de. Çerkezköy bunları geçti artık. 115 binden 170 bine geldi nüfus. Dolayısıyla eski alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmak zorundayız. Devlet Hastanesi’nin yanına ve Akbank’ın arka kısmına da otopark hedefimiz var.

Sizce, Çerkezköy ya da bölgemizin en büyük problemi nedir?

Tartışmasız termik santraldir. Benim en ciddi gördüğüm sorun bu. Kalktığını düşünmüyorum. Gündem değiştiriliyor bence. Hiç kimse boşu boşuna umutlanmasın. ‘Termik santral sahası’ Bakanlık tarafından planlardan kaldırılmadığı sürece rahatlayamayız. Hala planlarda işli. Seçimlerden sonra yeniden gündeme gelebileceğini düşünüyorum.

Büyükşehir ve Çerkezköy Belediyesi yatırımlarından içinize en çok sinen ve sinmeyen projeler hangileri?

Yağmur suyu projesi… 1800’lük hatlarla birçok evi su baskınlarından kurtardık. Bunu Büyükşehir başlattı ve başardı. Parasını TESKİ’nin ödediği ve DSİ tarafından yapılan bir arıtma tesisi var. Evsel atıklar Çorlu Deresi’ne deşarj oluyordu. Artık bu atıklar arıtıldıktan sonra tesise gidiyor ve arıtım yapıldıktan sonra deşarj ediliyor. Dereleri bataklık olmaktan kurtardık. Kızılpınar’da 85 kilometre yeni kanalizasyon inşaatı yaptık. Ambardere’nin altyapısı yapıldı. Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ni kokudan kurtardık. Artık sadece yağmur sularının aktığı bir dere çıktı ortaya. Kültür Merkezi yaklaşık 1 ay sonra açılacak. Kent Park çalışmamız var. Yarı olimpik yüzme havuzumuz var. Çerkezköy’ün bir çöplüğü vardı. Tüter, yanar, patlardı. Bir çevre felaketi vardı orada. 2 yıl önce o çöplük kapandı. Tüm Çerkezköy koku altında kalırdı. Çerkezköy’ün bütün evsel atıkları bir toplama merkezinde toplanıyor. Sonra da Süleymanpaşa’da katı atık tesisine gönderiliyor. İçime sinmeyen proje de şu: Büyükşehir, 11 ilçenin birer caddelerini prestij caddesi yapacaktı ve bir cadde ismi söylememi istediler. Ben de en uzun cadde olan Namık Kemal Bulvarı’nı söyledim. 11 ilçede en uzun caddeyi veren benmişim. Yaklaşık 3,5 kilometrelik bir yer söylemişim. Güzel seçimler yaptık ama zaman zaman işin ehli kişiler almadı işi, takibi güzel yapılmadı vs. Ama şimdi güzele doğru gitmeye başladı.

Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük 3 projesi olan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Kültür Merkezi ve Kent Park’ın yetişmemesinin nedeni nedir?

Kültür Merkezi ve Kent Park 1 ay sonra açılacak. Havuz eksik kaldı maalesef. Fiyat farkı çıktı. Ciddi değişimler olunca müteahhit işi bırakmak zorunda kaldı. Yasal düzenleme de gelmeyince müteahhit karşılıklı olarak fesih yöntemine gitti. Yasa, ihaleden cezasız çıkma hakkı verdi ve müteahhit de bunu değerlendirdi. Kaldığı yerden yeniden ihaleye çıkacak.

Engelli Park’ın oradaki ‘skate park’ı neden yıktınız?

Engelliler derneği etrafından engelsiz park yapma ihtiyacımız vardı ve yaptık. Bence çok fazla kullanılan bir alan değildi. Ama Kent Park’ın içine bir ekleme yapmışlar. Skate park kurulma ihtimali var oraya.

İktidar tarafından, net engellemeyle karşılaştığınız proje var mı?

2 tane işimiz vardı. Çok net ve kolay çözüm ortaya konulabilirdi. Birincisi Astsubay Lojmanları. 6 bloğun 4’ü gitti 2’si de zannediyorum ki durduruldu. Ama bunu alacağız ikinci dönemde. Orman piknik alanının ikinci etap düzenlemesi de bunlardan biri. Bakan Bey’in olurunu almıştık ama bir yerel siyaset eli araya girdi. Ama biz bu alanı da Çerkezköyümüze kazandıracağız.

Bağlık Viyadüğü projesinin gecikmesinde tek sorumluluk Karayolları Genel Müdürlüğü’nde mi?

Bir projede hata olur, eksik olur, şartlara olmayan işler olur. Bunlara sürekli çözüm getirip sonrasında da sürekli bir bürokratik engelle karşılaşırsanız iş 2 yıl uzar. 2 yıldan beri Karayolları’nın istediği şekilde proje hazırlanıyor. Oradaki bürokratlar sudan bahanelerle bunu ötelediler. 

İçme suyu hatları yenilenirken yeni depolar yapılacak mı?

Geçtiğimiz ay TESKİ’ye teslim edildi proje. Bunun içerisinde, bu büyük hatları besleyecek yeni depolar var. Şu anki kapasitenin 2-3 misli depolarla bu hatlar desteklenecek.

MOBESE zamanında çalışmaya başlasaydı, bu güne kadar kaç TL getirisi olacaktı?

Çok ciddi gelir elde edilirdi. Gelirin dışında ciddi bir trafik düzenlemesi de yaşanırdı. Çeşitli trafik kazalarının da önüne geçmiş olurduk. Ancak Çerkezköy Belediyesi’nin elinde olmayan nedenlerden dolayı iş sürüncemede kaldı.

Çerkezköy Spor salonu yıkılacak dendi. Sonrasında tadilata başladı ama yıkılmayacağı hala garanti değil. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yıkılıp yenisi yapılacak dendi. Seçim öncesinde eski Spor Bakanımız geldi Çerkezköy’e. Çerkezköy’e futbol sahası yapacağını söyledi. Dönemin İl Başkanı hızını alamayıp yüzme havuzu yapacaklarını söyledi. Büyük ihtimalle bizim havuzun temelini attığımızdan haberdar değillerdi. Seçim zamanında sorulunca Çerkezköy’e bir sürü spor alanı sözü veren,  çok ses duydum ama icraat görmedim. 2017 yatırım programında Bakanlığın çok ciddi yatırımları var ancak Çerkezköy’e çakılan tek çivi 5 yılda bitirilebilen Gençlik Merkezi. Onun dışında hiçbir şey yok. 

Amfi tiyatro, eskisi kadar aktif kullanılmıyor. Bunun nedeni nedir?

Nedenini bilmiyorum. Benim dönemimde de pek aktif kullanılamadı. Bir konser olsa artık 20-30 bin insan gidiyor burada konserlere. Amfi Tiyatro’nun kapasitesi 2 bin kişilik. Ancak orasıyla ilgili de bir planımız var.

Belediye hizmet birimleriyle ilgili aksadığını ya da yanlış gittiğini düşündüğünüz birim ya da birimler var mı? Aksayanlarla ilgili yapmayı planladığınız bir girişim var mı?

Çerkezköy Belediyesi birimleri zaman zaman aksamalar yaşamıştır ancak zaman içerisinde düzenlemeleri bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yaparız.

Modern şehirlerde genellikle çöp konteynerleri bulunmuyor. Böyle bir oluşum içerisine girmeyi düşünüyor musunuz?

Yakın vadede düşünmüyorum. Bir pilot çalışma yapmayı düşündük ama şu anda gündemimizde yok. Kesinlikle önemsiyorum ama şehir çok hızlı büyüyor. Şehre yeni gelen vatandaşlarımızın adaptasyonu zor olabiliyor. 2019 yılında pilot çalışma yapılabilir.

Başta eğitim olmak üzere kamu hizmetlerini değerlendirir misiniz?

Bu hizmetlerde Çerkezköy çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Mevcut Kaymakamımız gelene kadar Çerkezköy havanda su dövdü. 3’lü öğretime gidiyorduk. Bu bir birliktelik işi. Yerel yönetimler, hayırseverler ve devlet topyekun bir mücadele içine girerseniz tünelin ucunda ışık görebilirsiniz. 2 yıl öncesinde Belediye’nin kapısı çalınmamaya çalışıldı. Bu kapılar çalınmadı, çalındırılmadı. Dönemin Milli Eğitim Müdürleri ve bu müdürleri yönetmeye çalışan siyasiler; ‘Hangi öğretmen hangi okula müdür olsun?’, ‘Hangi öğretmenin dünya görüşü ne?’ işlerinden başka, Çerkezköy’ün çocukları için, eğitimi için hiçbir şey yapmadılar. Kaymakamımız Atilla Selami Abban buraya geldikten sonra, aynı dönemde Milli Eğitim Müdürümüz de değişti. İkisi için de söylüyorum Allah onlardan razı olsun. Görevlerini layıkıyla yerine getiriyorlar. Ciddi bir birliktelik ortaya çıktı. Çerkezköy bugün tekli öğretime doğru yürüyor.
Çerkezköy bu dönem içerisinde yeni bir devlet hastanesi kazanmıştır. Çerkezköy’ün nüfusu 170 bine dayandı. Çerkezköy, kamu yatırımlarından faydalanmalıdır. Bir de gençlik Merkezi yapıldı. Bunun dışında hiçbir kamu yatırımını alamadık. Karayolları ve DSİ’nin yapması gereken çokça iş vardır ama yapmamaktadır. Spor da aynı şekilde… 

Kızılpınar’daki Kültür Merkezi binası için Belediye imar affından faydalanabiliyor mu? Bu bina zamanında FEM Dershanesi’nin kullanımına açılmıştı. Onca zamandan sonra bu davanın açılmış olması siyasi bir durum olabilir mi?

Bütün kamu kurumları imar affından faydalanabilir. Biz de bunu değerlendiriyoruz. 
Kesinlikle olabilir. ‘Olamaz’ demek mümkün mü? Oranın yapılış tarihi belli. Yapılış tarihinden sonra kime kullandırıldığı da bellidir. Burası FETÖ’cülere kiraya verilmiştir. Malum olaydan sonra bunların sözleşmeleri feshedilmiştir ve Çerkezköy Belediyesi bu yapıyı buranın kadınlarına ve çocuklarına açmıştır Mahalle Evi projesiyle. Bunun üzerine de siz bir davayla Çerkezköy Belediyesi’nin karşısına çıkıyorsunuz. Davayı açan hazine. Çerkezköy Belediyesi geçen sene 9 bin 800 metrekarelik bir alanı, okul yapılsın diye hazineye tahsis etmiştir. 14 bin metrekarelik alanı, Veliköy’e okul yapılsın diye tahsis etmiştir. Kızılpınar ve İstasyon Mahallemizde diyanete tahsis ettiğimiz alanlar var. Bunların karşılığında ‘siyasi yanı yok’ demek haksızlık olur.

Bir önceki dönemle ilgili sizin zamanınızdan tespit edilen ve sonrasında da yargıya intikal ettirilen bir husus var mı?

Var. Yargıya intikal ettiği için söyleyemem. Konunun içeriği, kamu menfaatine gördüğümüz aksaklıkların önümüze çıkmasıdır. Konu yargıya intikal etti, bizden çıkıyor.

Devraldığınız Çerkezköy Belediyesi ve mevcut Çerkezköy Belediyesi arasındaki mali ve teknik anlamdaki belirgin farklılıklar nelerdir?

Borçlu bir Belediye teslim aldık. Hala borcumuz var. Belediyelerin borcu olabilir. Vergi borçları, SGK borçları var. Ancak biz son 8 yılın 50 milyon TL’lik bir kamu borcunun neredeyse yüzde 80’ini ödedik. Bir yatırımın ödemesi bir sonraki yönetime kalabilir. Bunda sorun yok. Belediyecilik bir bayrak yarışıdır. Borç da devralabilirsiniz, kar da… Ama biz SGK ve vergi borçlarını da üstümüze aldık. Biz aksatmadan SGK ve vergi borçlarını ödüyoruz. O borçlar olmasaydı şu anda sıfır borçlu bir Çerkezköy Belediyesi olacaktı. Teknik anlamda ciddi yol kat ettik. Araç filomuz ciddi artış gösterdi. Yeni kamyonlar, greyder vs.

Belediye Başkan adayı olarak AKP’den karşınızda kimi görmek istersiniz?

Böyle bir polemiğe girmek istemiyorum.

Meclis üyelerinde aynı ekiple yola devam edecek misiniz?

Yeni bir dönem, yeni bir süreç… O safhayı henüz konuşmuyoruz. 15 Şubat’a kadar süremiz var.

Belediye Başkanı seçilemezsiniz siyasi hayatınızı ne şekilde yönlendireceksiniz?

Öyle bir ihtimali şu an için düşünmüyorum. Ben şu an Belediye Başkanıyım ve Belediye Başkanı olarak da devam etmeyi düşünüyorum.

Mensubu olduğunuz partinin genel siyasetinden memnun musunuz?

Ben CHP’de bundan yaklaşık 6 ay önce bir kurultay talebini destekleyenlerden bir tanesiyim. Yine aynı noktadayım.

Belediye şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı’nın eşi İlknur Camcı’nın getirildiği söyleniyor. Bu gelişme doğru mu? Doğruysa bu nasıl bir tasarruftur? 

Çerkezköy Belediyesi Personel AŞ’nin bir yönetim kurulu var. Başkanlığı ben yapıyordum. Yeni bir yasal düzenlemenin ardından istifa ettim. O dönem de İlknur Camcı arkadaşımızı uygun gördük ve onun atamasını yaptık.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.